Java dobre i tanie kursy od zera

Zainteresowałem się tworzeniem aplikacji na systemy mobilne i ewentualnie innymi zastosowaniami programowania, w dłuższym terminie (o ile przypadnie mi to do gustu) profesjonalnie.

Padło na jave i pierwszy problem to brak wiedzy gdzie znaleźć materiały do nauki w domu? Najlepiej jakieś aktualne darmowe kursy lub coś taniego. Fundusze mam dość ograniczone ostatnio.

Preferujesz wideo / internet czy książki? Ja akurat mam pod prąd i ku zdziwieniu niektórych, preferuję książki.

Z kursów wideo - są na Udemy, ale osobiście przerabiałem kursy wideo i jakoś mi nie pasują (zależy od autora, ale Ty musisz stwierdzić, kiedy robisz pauzę i działasz u siebie z kodem).

Jeśli książka - podobała mi się prostota tej książki, bo opisuje po ludzku podstawy, po których możesz już pisać proste aplikacje GUI. Choć o tworzeniu appletów do przeglądarki już bym odpuścił: https://helion.pl/ksiazki/java-cwiczenia-praktyczne-wydanie-iii-marcin-lis,cwjav3.htm#format/d

A jeśli coś pod Androida, to skupiłbym się na materiałach jemu poświęconych.

1 polubienie

Raczej również jestem skłonny ku książkom. Plus jest taki że wszystko musisz przepisać/napisać od nowa a nie kopiuje się gotowy kod z poradnika. Nie wiem czy to reguła ale mi dzięki temu wiedza bardziej zostaje w głowie.

Sprawdzę książkę którą podałeś, cena niewielka więc tak czy tak, nic nie stracę.