Zastanawiałem się nad tym, gdyż posiadam obraz Windowsa 10 z Azure Students, aczkolwiek nie wiem, czy możliwa jest instalacja z zachowaniem całej zawartości komputera. Obawiam się również, że gdyby coś poszło nie tak to musiałbym przeprowadzić czysty format systemu, a to wiąże się z przynajmniej dwoma dniami pracy. No i nie wiem jak z wydajnością, czy system Windows 10 nie ma większych wymagań?
Na każdej paczce Microsoft Visual C++ Redistributable robiłem opcję Repair, wszystko sprawnie się udało (żadnych błędów), lecz nic nie pomogło. Czy to po prostu wina systemu Windows 8.1 i tego, że oprogramowanie nie chce na nim działać? Co mogę jeszcze zrobić?
Widocznie coś masz z systemem namieszane. Spróbuj jego naprawy używając nośnika instalacyjnego. Ewentualnie jak nie pomoże, a nie chcesz stawiać systemu od nowa (co bywa kłopotliwe jak masz dużo rzeczy skonfigurowane) to zainstaluj obok system Linux np. Ubuntu. Tam środowisko Java + Eclipse bardzo ładnie działa.
Sam mam Linuxa i jestem bardzo zadowolony . Szybkość, prywatność, bezpieczeństwo. Jak najbardziej polecam. Dla początkujących według mnie najlepszy ZorinOS, interfejs bardzo zbliżony do Windowsa. Oficjalna strona
Screen: