[java, jdbc] Problem z połączeniem


(A Sadecki) #1

Witam,

Mam taki fragmencik kodu do łączenia się z bazą danych

:

login = "Alexwielki";

mdp = "dupa";

Skąd mogę się dowiedzieć jakie dokładnie nazwy mam tam wpisać? Dostaje:

Login failed for user 'Alexwielki'.

Potem używam tego:

Connection pol = DriverManager.getConnection(server,login,mdp);

Dzięki!


(Ryan) #2

Skoro postawiłeś serwer bazy, to ustawiłeś też przynajmniej jeden login i hasło. Przykładowo przy MySQLu może to być login sa i hasło takie, jakie podałeś przy instalacji. Z panelu administracyjnego serwera bazy możesz też dodać nowe loginy/hasła i nadać im prawa dostępu do konkretnych baz i operacji.

Przy okazji: zmień temat na jakiś sensowny.


(A Sadecki) #3

Super, wchodzę w MSSQL Managment Studio, łączę się, daję prawym na Security i new login, wpisuje Alexwielki, haslo ustawiam na dupa, odptaszkowywuje passwordy i ustawiam default na swoja baze. Nastepnie daje UserMapping i tam ptaszkuje swoja baze i ustawiam db_datareader/writer, zapisuje i dalej nie dziala...gdzie popelniam blad?


(Ryan) #4

W jednym z czterech miejsc. :slight_smile:

  1. Podajesz błędny adres jako pierwszy parametr getConnection.

  2. To, co podałeś w panelu nie zgadza się w 100% z tym co w kodzie (case inny, zbędna spacja, itp.).

  3. Nie czytasz co za wyjątek został rzucony/jaki jest kod błędu.

  4. Nie używasz debuggera, żeby zlokalizować źródło problemu.


(Fiołek) #5
  1. Nie skonfigurowałeś SQL Servera na "Mixed auth" tylko na "Windows auth".