Napisać następujące metody otrzymujące w parametrze tablicę napisów:
boolean samePalindromy(String[] napisy) — sprawdza, czy wszystkie napisy w tablicy są palindromami;
boolean jestPalindromem(String[] napisy) — sprawdza, czy sama tablica jest palindromem (np. [“pies”, “kot”, “jabłko”, “kot”, “pies”]);
boolean konkatenacjaJestPalindromem(String[] napisy) — sprawdza, czy napis powstały z połączenia wszystkich napisów z tablicy jest palindromem, np ( [“kobyła”, “ma”, “mały”, “bok”]).
chciałem ten alg. ale nie mam bladego pojęcia jak napis wstawić w tablicę, chodzi mi czy rozkładać po lit i ust na tą samą wielkość i spr czy jak się za to zabrać
Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym górnym rogu Swojego posta. Dobrze zatytułowany temat daje szansę na szybszą pomoc. Dziękuję za uwagę.
Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” i.t.p. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.
Twoim problemem jest to, że pobierasz dane w metodzie realizującej stricte logikę biznesową. Przepływ powinien wyglądać tak:
main:
i := 0, array[] := {}
wczytaj liczba_wyrazów
dopóki i < liczba_wyrazow
wczytaj wczytany_wyraz
array[i] := wczytany_wyraz
zwieksz i
same_palindromy(array)
same_palindromy (array[]):
dla kazdego wyrazu z array
sprawdzenie czy jest to palindrom
jeśli któryś wyraz zwrócił nie to i ta funkcja moze stwierdzić, że nie
jeśli żaden nie stwierdził, że nie to logicznym jest ze wszystkie są
Oczywiście tablica do tego celu jest słaba, bo będziesz mógł podać nie więcej napisów, niż długość tablicy - inaczej otrzymasz wyjątek informujący o przekroczeniu zakresu. Innymi słowy liczba_wyrazów nie może być większa od tego co wpiszesz array[–>tutaj<–]