Dostałem zadanie domowe w którym mam napisać program, który będzie odczytywał maski podsieci z pliku tekstowego (nieokreślona ilość tych masek), następnie sprawdzał czy dana maska jest prawidłowa czy nie a na końcu wyświetlał wszystkie maski uporządkowane, to znaczy w lewej kolumnie maski poprawne a w prawej kolumnie maski niepoprawne. Do tego czasu programowanie mi nie sprawiało problemu, lecz teraz nie wiem jak się za to zabrać, nic mi nie przychodzi do głowy, kompletnie
Korzystam z programu JCreator.
Nazwa pliku tekstowego: maski.txt
Powiedzmy, że w pliku będzie znajdowało się 6 masek, 3 prawidłowe i 3 nieprawidłowe.
Będę wdzięczny za pomoc, może ktoś znajdzie czas na naprowadzenie mnie na drogę do rozwiązania tego problemu, a tym bardziej będę wdzięczny gdy ktoś podaruje mi gotowy kod.
W jakim formacie będą te maski, coś wiesz? Możliwe są 25 maski podsieci. Możesz wprowadzić 25 tych masek do tablicy i sprawdzać, czy pod którąś podchodzi (niby na piechotę, ale programistycznie chyba najprościej). Jeżeli nie tablica, to nawet if /or to załatwi, ale będzie brzydko
Możesz też robić ładnie, jak widzisz oktety zamienione na BIN tworzą zależność:
W pliku txt mam wypisac maski oddzielone srednikami i program ma odczytac te maski i uporzadkowac je w dwoch kolumnach (poprawne i niepoprawne).
A format to na przyklad: 255-255-255-0 (myslniki celowe, nauczyciel tak nam to pokazywal, cos nie tak sie dzieje gdy sie kropek uzywa, nie sprawdzalem)