Java panel logowania/baza danych


(Piotr) #1

Witam dopiero zaczynam przygodę z javą napisałem niedawno jakiś prosty kalkulator w okienku ale chciałbym zrobić coś ciekawszego.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć/pokazać jak zrobić coś w rodzaju panelu logowania i jak to podpiąć pod niego np. jakąś baze danych ?

Najlepiej żeby było coś w stylu pokazywania się okienka czekania na wpisanie hasła (może być bez loginu)znikania jego po prawidłowym haśle i włączania się tego programu.

I jescze 1 Jak zrobić zwykłą podstawową baze danych co prosi o imię i nazwisko i zapisuje w jakimś pliku a potem wczytuje?


(Frankfurterium) #2

Pisząc w skrócie, powinieneś stworzyć jakiegoś JFrame’a, wypełnić go komponentami i oprogramować odpowiednie zachowania. Zadaj konkretniejsze pytanie, a na pewno uzyskasz konkretniejszą odpowiedź.

Obsługa plików w Javie oparta jest na mechanizmie różnych i różniastych strumieni odczytu i zapisu. Po wpisaniu w Google’a frazy “Java, zapis do pliku” / “Java odczyt z pliku”, dostaniesz dziesiątki przykładów, np. ten.


(Piotr) #3

ok z bazą danych powoli daje sobie radę ale jak zrobić coś takiego że włączam program wyskakuje okienko prosi o hasło i po prawidłowym znika i włącza się.

Próbowałem z if

( if(haslo = xxx

else

) ale nie działało


(Yuri20) #4

Obiektów nie porównuje się za pomocą ‘=’, nie porównuje się także ich za pomocą ‘==’, robi się to za pomocą metody .equals, lepiej to sobie zapamiętaj. Operatorem ‘==’ porównujesz jedynie referencje…


(Piotr) #5

już nie ważne udało się :smiley:

Dodane 18.08.2013 (N) 17:43

ale na zasadzie

y.equals.x

?


(Frankfurterium) #6
String wzorzec = "moje haslo1";

String wpisaneHaslo = "moje haslo2";


if ( wzorzec.equals(wpisaneHaslo) ) {

		System.out.println("Hasło poprawne");

} else {

		System.out.println("Hasło niepoprawne");

}

W wyniku oczywiście w konsoli pojawi się tekst “Hasło niepoprawne”.


(Piotr) #7

dzięki.

Chodziło w okienku ale w każdym razie udało się.


(StawikPiast) #8

A nie ma Javie jakiejs klasy odzpowiedzialnej za logowanie? W c# jest do tego gotowiec ,pewnie w Java tez jest takie coś.


(Piotr) #9

A jeszcze jedno pytanie w okienku oprócz TextFieldów jest coś gdzie można pisać text?


(Frankfurterium) #10

Jasne. Przejrzyj sobie listę co popularniejszych komponentów:

http://algo.math.ntua.gr/~symvonis/othe … nents.html

http://docs.oracle.com/javase/tutorial/ … /text.html

@StawikPiast

Java i biblioteki graficzne są od siebie dosyć mocno odseparowane. Czy taki ficzer jest, czy nie, zależy od użytej biblioteki/frameworka.


(Piotr) #11

A jak do AreaText podpiąć scrolla?


(Frankfurterium) #12

Takie podstawy były opisywane tysiące razy.


(Piotr) #13

patrzyłem na google wiele razy ale nie działa:

JFrame frame = new JFrame(“Test”);

frame.setSize(280, 250);

frame.setLocation(300, 300);

frame.setResizable(false);

frame.setAlwaysOnTop(true);

frame.setLayout(null);

frame.setVisible(true);

JTextArea obszar = new JTextArea();

JScrollPane scroll = new JScrollPane(obszar);

obszar.setBounds(5, 5, 265, 210);

frame.add(obszar);


(kostek135) #14
  1. Elementami gui należy manipulować w EDT

  2. Użyj jakiegoś IDE, to od razu zobaczysz, że ze zmiennej scroll nie korzystasz

  3. setVisible powinno być ostatnią instrukcja, bo powoduje ona odrysowanie.