[Javascript] coś na kształ .Net'owego repeatera

Witam. Mam sobie tablicę n-wymiarową o wdzięcznej nazwie “tablica”.

var tablica = new Array(Array(1,2,3,4,5,...n));

Owa tablica, została zapełniona dużą ilością danych z bazy danych, pobranych przy współpracy PHP.

Otóż chciałbym umieścić owe dane, ale sam za bardzo nie wiem gdzie. Chodzi mi o coś na kształt .Net’owego repeatera.

Musi to wyglądać tak: każdy element tablicy w osobnej linii, musi być edytowalny, z możliwością dodania nowego i usunięcia któregokolwiek. Powinno powstać coś na kształt tabeli, w której każdy z elementów tablicy byłby nową linią, a kolejne kolumny byłyby wymiarami. Mam nadzieję, że nie napisałem tego zbyt zagmatwanie…

Coś na kształt tabeli? Hmm… to może tabela?

Pomysł genialny w swojej prostocie. Ale mi chodzi o coś generowanego dynamicznie…

Nawet nie wiesz jak ludzie potrafią zagmatwać. Akurat ty tego nie zrobiłeś.

Jeśli chcesz dynamicznie te dane w tej tabeli zmieniać wystarczy dodać jquery + ajax’a i będzie całkiem fajnie.

Oczywiście trzeba sprawdzać zmiany z serwera by nie namieszać w wypadku paru userów, co wg mnie jest najtrudniejsze tutaj :slight_smile:

Najlepiej powiedz czego w tym nie rozumiesz :slight_smile:

W sumie to nawet niekoniecznie wszystkie dane. W uproszczeniu chodzi mi o coś takiego:

imię|nazwisko|wiek| Usuń_delikwenta

I teraz jak toto przekazać do PHP, żeby można było połączyć się z bazą danych ?

No to generuj dynamicznie tabelę. Możesz to robić w PHP, JS, a jak się postarasz, to nawet w Delphi.

$.post

Ew robisz formy, dajesz im id usera w ukrytym input. A w php sprawdzasz to id i modyfikujesz danego usera wg form’a :slight_smile:

Napisałem takie proste coś:

function add_wiersz()

{

document.getElementById('table_add').innerHTML = document.getElementById('table_add').innerHTML+"itd.";

}

Niestety wyrzuca błąd.

A masz div o id table_add ? :stuck_out_tongue:

Zamiast kopiować 2x to samo, wystarczy:

document.getElementById('table_add').innerHTML+="itd."

Nie, id “table_add” miała tabelka, znacznik

A masz ten znacznik zamknięty ?

tak, niestety cały czas dostaję błąd w skrypcie

Jaki ten błąd, ja wróżką nie jestem, a to co podałeś jest ok.

Błąd wygląda tak:

Czyli nie masz elementu o id table_add w body dokumentu. Pokaż kod.

Proszę bardzo:

HTML
 // załadowanie skryptu

...
ID
Skąd?
Autor
Tytuł 
Pozostały czas [dni]
Oddane?

...
 // podpięcie zdarzenia

[/code]

[code]Javasript function add_wiersz(id) { document.getElementById(‘id’).innerHTML = document.getElementById(‘id’).innerHTML+“itd.”; }