Maniecki106
(Podeszwaaaaaa)
Witam!
Mam pytanie… mianowicie, jak wykonać kalendarz w javascript który będzie wyświetlał:
-dzień miesiąca,
-dzień miesiąca słownie,
-zdjęcie przypisane każdemu dniu (w poniedziałek “poniedzialek.png”, we wtorek “wtorek.png”, ect.)
Powiedzmy że znalazłem prosty skrypt kalendarza, ale jak do niego dodać te dwie funkcje?
"); document.write(""); document.write("Nd"); document.write("Pn"); document.write("Wt"); document.write("Śr"); document.write("Cz"); document.write("Pt"); document.write("So"); document.write(""); document.write(""); for (s=0;s document.write(" "); } count=1; while (count for (b = startspaces;b linktrue=false; document.write(""); for (c=0;c if (linkdays[c] != null) { if ((linkdays[c][0]==thismonth + 1) && (linkdays[c][1]==count)) { document.write("["); linktrue=true; } } } if (count==thisdate) { document.write("
");
}
if (count
document.write(count);
}
else {
document.write(" ");
}
if (count==thisdate) {
document.write("
"); } if (linktrue) document.write("](%5C)"); document.write(""); count++; } document.write(""); document.write(""); startspaces=0; } document.write(""); // End -->
Archiwum javascript
w Webmajstrownii
[/code]
Chodzi mi o coś podobnego do tego:

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
grzelix
(Grzelix)
tak naprawdę chcesz coś takiego:
daynames = new Array(
"Sunday","Monday","Tuesday","Wednesday","Thursday","Friday","Saturday","Sunday");
monthnames = new Array(
"Styczeń",
"Luty",
"Marzec",
"Kwiecień",
"Maj",
"Czerwiec",
"Lipiec",
"Sierpień",
"Wrzesień",
"Październik",
"Listopad",
"Grudzień");
todayDate=new Date();
thisday=todayDate.getDay();
thismonth=todayDate.getMonth();
thisdate=todayDate.getDate();
thisyear=todayDate.getYear();
document.write("
“); document.write(”
“); document.write(”" + monthnames[thismonth] + " " + thisyear + “”); document.write("
“); document.write(”
“); document.write(”" + daynames[thisday] +""); document.write("
“); document.write(”
“); document.write(”
“); document.write(”
"); [/code]
jest to co prawda szkic ale powinień ci wystarczyć do zrobienie tego co chcesz.
-
do obrazków dodaj jeszcze jedną tablicę z linkami do źródeł i analogicznie jak do nazw dni tygodnia reszta operacji.
-
do tego oczywiście odpowiednie ostylowanie (lepiej użyć oczywiście class niż pisać w tagach jako attrybuty)
jak będziesz miał jakieś pytania to pisz
Edit: zamień getYear() na getFullYear()- pierwsza metoda jest deprecated i może nie działać poprawnie
Maniecki106
(Podeszwaaaaaa)
Dzięki za odpowiedz, właśnie o to mi chodziło.