[JavaScript] Jak zrobić przekierowanie?


(Podeszwaaaaaa) #1

Witam!

Mam taki problem, poniższy skrypt odlicza daną ilość sekund (aktualnie 15) po czym przekierowuje na dany adres.

Chciałbym się zapytać, jak zmienić ten skrypt by odliczał minuty i sekundy?

Za sekundy zostaniesz przekierowany na stronę główną.

[/code]

(slepcu) #2

rozumiem ze nie wiesz jak przeliczyc sekundy na minuty i sekundy ?

Oświece Cie, minuta ma 60 sekund.

var ilesTamSekund = 160;


var min = Math.floor(ilesTamSekund/60);

var sec =ilesTamSekund % 60;


....

o.innerHTML= min + ":" + sec;


....

(Drobok) #3

Co do kodu, po co przypisujesz do o, skoro i tak funkcję wywołujesz jeszcze raz tym co dałeś do tego o. Prócz tego brakuje ci tam średnika :slight_smile:

Po za tym mając == w wypadku laga w tym momencie się nie przekieruje, po czym zacznie odliczać w wstecz (powinieneś dać <=)


(Podeszwaaaaaa) #4

No ale gdy zastosuje Twoje rozwiązanie skrypt pokazuje 2:40 (160sekund) ale nie odlicza graficznie, tzn. jest cały czas 2:40


(Drobok) #5
Za sekundy zostaniesz przekierowany na stronę główną.

[/code]

Pomyśl, jak coś zmienisz, co sprawdza warunek musisz zmienić również warunek, więc lepiej nie zmieniać zmiennych, które po zmianie zmienią to, czego nie powinny zmienić :slight_smile: :slight_smile:


(slepcu) #6

ło matko... zastap ilesTamSekund twoim sek


(Podeszwaaaaaa) #7

Gdy otwieram skrypt drobok to wywala mi błąd:

Błąd: missing ; before statement

Kod źródłowy:

  else o.innerHTML=Math.floor(sek/60)+":"sek%60;

(Drobok) #8

Poprawiłem


(Podeszwaaaaaa) #9

Teraz z kolei:

Błąd: missing ; before statement

Wiersz: 7, Kolumna: 66

Kod źródłowy:

  else document.getElementById(o).innerHTML=Math.floor(sek/60)+":"sek%60;

(Grzelix) #10

@Maniecki106 trochę już przeginasz, forum nie jest od poprawiania pojedynczych błędów tylko od rozwiązywanie nieco większych problemów nie będziesz mógł sobie poradzić z takimi błędami to nigdy nie napiszesz niczego porządnego.

Poprawiony kod

Za sekundy zostaniesz przekierowany na stronę główną.



[/code]

Zacznij używać OperaDragonFly, Firebug (dla firefoxa) albo debuggera dle ie (F12) i samemu uczyć się rozwiązywać podstawowe błedy. To jedyna droga do nauczenia się


(Podeszwaaaaaa) #11

Przepraszam, już będę wiedział i postaram się rozwiązywać błędy samodzielnie.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak przypisać sam wynik do zmiennej?


(Drobok) #12

Wynik czego ?


(Podeszwaaaaaa) #13

No żeby odliczanie przypisać zmiennej.


(Drobok) #14

To jest nie możliwe. Lepiej powiedz co chcesz przez to osiągnąć :slight_smile: