MacKoz
(Maciekkoziol)
Witam.
Mam sobie taką oto funkcję:
function popup(url)
{
window.open(url,'','width=660,height=500');
}
bardzo ładnie wyświetla okienko popup.
Jednak gdy chce dodać drugą:
function template(name) {
window.open('../templates/'+name, 'TemlpatePreview', "width = 1024, height = 600, location = no");
}
…nie działa ani jedna ani druga (po kliknięciu w link javascript:popup(‘adres’) nic się nie dzieje…
Czy ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak i czy ta druga funkcja jest w ogóle dobrze napisana?
Pozdrawiam.
Nie wiem czy to ma rację bytu co powiem, ale skoro wszędzie jest ’ to niech będzie wszędzie '. Chodzi mi o to
"width = 1024, height = 600, location = no"
ra-v
(ra-v)
Zamiast “’…/templates/’+name” daj przedtem adres URL czyli np
function template(url+name) {
window.open(url+'../templates/'+name, 'TemlpatePreview', "width = 1024, height = 600, location = no");
}
I url musi mieć wartość np. 'http://domena.com/cos/’
A co u ciebie wyświetla konsola błędów javascript?
MacKoz
(Maciekkoziol)
Na początku sorry że tak długo nie pisałem - miałem przerwę…
Zrobiłem z cudzysłowem tak jak mówiliście i url dopisany, nie rusza nic do przodu…
Po kliknięciu w link z javascript:template(‘cośtam’) konsola wyświetla:
Błąd: template is not defined
Plik źródłowy: javascript:template('cośtam')
Wiersz: 1
Po kliknięciu w ‘plik źródłowy’
Błąd: uncaught exception: [Exception... "Component returned failure code: 0x80070057 (NS_ERROR_ILLEGAL_VALUE) [nsIWebNavigation.loadURI]" nsresult: "0x80070057 (NS_ERROR_ILLEGAL_VALUE)" location: "JS frame :: chrome://global/content/viewSource.js :: viewSource :: line 221" data: no]
A jak sprawdzałem w przeglądarce ‘pokaż kod źródłowy’ to był widoczny ten kod, więc nie rozumiem, jak nie zdefiniowany…?
Jakieś podpowiedzi?
Pozdrawiam
ra-v
(ra-v)
Komunikat #1 - to znaczy że nie ma dostępu do kodu JS, ze zdefiniowaną funkcją template(). Sprawdź ścieżki do pliku.
Komunikat #2 - to jakiś błąd wtyczki albo czegoś co pochodzi od Firefoxa lub czegoś na czegoś bazie, więc raczej nei ma wpływu.
Nie powtórzyłeś przypadkiem funkcji onclick (jeśli takowej używasz do otwierania tych popupów)?
Np pisząc gdzieś w kodzie strony a potem znów napiszesz to samo w innym miejscu na tej samej wyświetlanej podstronie może być mały zgrzyt