Witam wszystkich użytkowników forum. Ostatnio przeglądane newsy na DP dały mi impuls do nauki JS. Skrypt ma w założeniu blokować komentarze pewnego trolla pod newsami na DobrychProgramach. Jeśli pominę petlę for i ręcznie ustawię zmienną i na interesujący mnie komentarz - skrypt działa, ale szukanie numerka komentarza wpisywanie go ręcznie i uruchamianie skryptu nie jest zbyt dobrą metodą :).
Pętla for natomiast pozbawia skrypt jakielkolwiek uzyteczności i nie mam pojęcia czemu.
if posiada nie musi mieć części z else. Tak więc linijki
else
{ 0; }
są zbędne.
kolejny błąd literówka w arrray.length;
jeszcze to nie działa tak jak powinno, wydaje mi się że skrypt uruchamia się za szybko (domyślam się że dodajesz ten skrypt do folderu js dla przeglądarki (Opera?))
window.onload = function ()
{
var ar = document.getElementsByClassName('commentContent')
for(i=0; i
if(ar[i].firstChild.firstChild.src=="http://avatars.dpcdn.pl/Avatar.ashx?file=196249_1332165704.jpg")
{ ar[i].style.display = 'none'; }
}
}
nie za bardzo rozumiem pierwsze zdanie. W operze musiałem dodać window.onload inaczej skrypt kończył wykonanie zanim strona się pojawiła ( być może w chrome działa to inaczej)
Natomiast z drugim zdaniem się nie zgadzam. Owszem technicznie klamry są zbędne, ale dobre praktyki programistyczne mówią by klamry używać zawsze i ja osobiście staram się to stosować i rekomendować.
Chrome ma zintegrowanego coś w deseń greasemonkey. Weźmy np:
// ==UserScript==
// @name wklej.to/rozszerzenie pasta by drobok
// @include http://wklej.to/*
// @description rozszerza paste z 800px na 100%
// ==/UserScript==
document.getElementById('content').setAttribute('style','width:100%');
document.getElementById('main').setAttribute('style','width:100%');
Zapiszmy jako xd.user.js Odpalmy przez chrome. Mamy to w rozszerzeniach i wykonuje nam kod js’a na danej witrynie Ten kod akurat rozszerza wklej.to do normalnej rozdziałki
Może dobra praktyka to jest, lecz w wypadku kodu wysyłanego do usera wszystko waży Chodź rzeczywiście, w tym wypadku można się pokusić o klamrę