[Javascript] style.display a tablice - prosty skrypt

Witam wszystkich użytkowników forum. Ostatnio przeglądane newsy na DP dały mi impuls do nauki JS. Skrypt ma w założeniu blokować komentarze pewnego trolla pod newsami na DobrychProgramach. Jeśli pominę petlę for i ręcznie ustawię zmienną i na interesujący mnie komentarz - skrypt działa, ale szukanie numerka komentarza wpisywanie go ręcznie i uruchamianie skryptu nie jest zbyt dobrą metodą :).

Pętla for natomiast pozbawia skrypt jakielkolwiek uzyteczności i nie mam pojęcia czemu.

array = document.getElementsByClassName("commentContent")

for(i=0; i
	if(array[i].firstChild.firstChild.src=="http://avatars.dpcdn.pl/Avatar.ashx?file=196249_1332165704.jpg") 

{ array[i].style.display = "none"; }                

else

{ 0; }

}

Wie może ktoś dlaczego to nie działa?

if posiada nie musi mieć części z else. Tak więc linijki

else

{ 0; }

są zbędne.

kolejny błąd literówka w arrray.length;

jeszcze to nie działa tak jak powinno, wydaje mi się że skrypt uruchamia się za szybko (domyślam się że dodajesz ten skrypt do folderu js dla przeglądarki (Opera?))

Narazie przez firebuga, jak zadziała to zrobie sobie prosty dodatek do chrome’a.

Literówki nie widzę, a co do zera, dałem to żeby firebug pluł zerem jak niczego nie usunie.

tak jak przewidywałem

window.onload = function ()

{

var ar = document.getElementsByClassName('commentContent')

for(i=0; i
   if(ar[i].firstChild.firstChild.src=="http://avatars.dpcdn.pl/Avatar.ashx?file=196249_1332165704.jpg") 

{ ar[i].style.display = 'none'; }                

}

}

pewnie zrobi z tego user.js, który z automatu na onload leci. Klamer nie trza w ogóle :))

@drobok

nie za bardzo rozumiem pierwsze zdanie. W operze musiałem dodać window.onload inaczej skrypt kończył wykonanie zanim strona się pojawiła ( być może w chrome działa to inaczej)

Natomiast z drugim zdaniem się nie zgadzam. Owszem technicznie klamry są zbędne, ale dobre praktyki programistyczne mówią by klamry używać zawsze i ja osobiście staram się to stosować i rekomendować.

Chrome ma zintegrowanego coś w deseń greasemonkey. Weźmy np:

// ==UserScript==

// @name wklej.to/rozszerzenie pasta by drobok

// @include http://wklej.to/*

// @description rozszerza paste z 800px na 100%

// ==/UserScript==

document.getElementById('content').setAttribute('style','width:100%');

document.getElementById('main').setAttribute('style','width:100%');

Zapiszmy jako xd.user.js Odpalmy przez chrome. Mamy to w rozszerzeniach i wykonuje nam kod js’a na danej witrynie :slight_smile: Ten kod akurat rozszerza wklej.to do normalnej rozdziałki :slight_smile:

Może dobra praktyka to jest, lecz w wypadku kodu wysyłanego do usera wszystko waży :slight_smile: Chodź rzeczywiście, w tym wypadku można się pokusić o klamrę :slight_smile:

Ajajjj, co za slepota. Dzieki, rzeczywiscie literkowka, sam bym nigdy nie znalazl. Dziafa :stuck_out_tongue: