JavaScript źle wyświetla obrazek


(Poland Minecraft Users) #1

Siema!

A więc mam taki kod:

Chodzi w nim o to aby o danej godzinie wyświetlało inny obrazek.

Wszystko działa tylko nie tak jakbym chciał mianowicie obrazek się wyświetla ale wtedy znika mi całe forum :frowning:

To moja pierwsza praca w JS więc nie mam o tym praktycznie pojęcia proszę o odpowiedź.

Forum działa na silniku mybb.


(Jim1961) #2

zamień:

document.write("");[/code]


na

[code]$('body').append(" bgnight.pnga właściwie to chyba

$('body').css('background-image','url("bgnight.png")');

żeby obrazek był tłem


(Pablo_Wawa) #3

I nie wiem, czy kod

$('#image_id').ready(function() {

jest właściwy w tym przypadku (nie znam całego kodu). Może lepszy będzie taki:

$(document).ready(function() {

plus porada Jim1961 zmodyfikowana na taki kod:

$('#image_id').css('background-image','url("bgnight.png")');

(Poland Minecraft Users) #4

Ale obrazek nie ma być tłem on ma się przewijać już jako menu to już jest zrobione akurat Tylko ,że nie ja to zrobiłem :frowning: a nie mogę w tym stylu co pobrałem tego znaleźć :frowning:

A i jak dodałem to twoje to nic się nie wyświetliło :frowning:


(Grzelix) #5

Nie jestem pewien czy to co podałeś jest kompletnym skryptem, ale jeśli już coś zmieniać w tym kodzie to na mój gust na to:


(Jim1961) #6

albo jeszcze lepiej

:smiley:


(Poland Minecraft Users) #7

To może podam minimum więcej kodu:

|
-
- Firehouse

bgnight.png
Ten w "scroller" jest ustawione tło które jest na razie na swoim kompie to usunąłem by sprawdzić czy będzie się wyświetlać to co ma ale nic. Tak jak pisałem nie znam się na JS więc nawet nie wiem czy mógłbym kod JS dodać do elementu scroller :frowning: Kod teraz wygląda tak: |


(Pablo_Wawa) #8

Dodaj do IMG atrybut id:

|
-
- Firehouse

I użyj kodu Jim1961 , ale zmodyfikowany o poprzedzającą obrazek ścieżkę: src={$mybb-settings['bburl]}/themes/TAJNE/bgnight.png", którą tu używasz.

|


(Grzelix) #9

Poza faktem, że wyraźnie nie ogarniasz js i nawet nie próbujesz, to moje pytanie dlaczego chcesz tą funkcjonalność zawrzeć właśnie w js?

Jak dla mnie taka funkcjonalność spokojnie może znaleźć się w pliku php z którego podałeś pierwszy fragment kodu. Źródło tego obrazka zmienia się 3 razy na dobę a założenie że użytkownik nie odświeży strony w tym czasie jest niemal niemożliwe.

Natomiast w temacie js widać u Ciebie tak dużą nie wiedzę, że przynajmniej ja nie mam zamiaru przepisywać tu podstawowego kursu js i tłumaczyć znaczenie i funkcjonalność użytych przez ciebie js method.


(Agatonster) #10

kamilexoN ,

Proszę zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(Poland Minecraft Users) #11

@Pablo_Wawa

Dzięki wielkie już coś się tam dzieje ale nie pojawia się obrazek :frowning: ale myślę ,że jakoś uda mi się to już ogarnąć :wink:

@grzelix

Skoro nie pojmuję to wytłumacz bo post w którym pisze

nic nie pomaga dla twojej wiadomości...

@Agaton

Zrobione w sumie to można też już zamknąć.