Witam mam plik index.html i main.js. W index mam:
body>
p id=„demo1”>
p id=„demo2”>
/body>
w main mam:
let x = 5;
x++;
let z = x;
document.getElementById(„demo1”).innerHTML = z;
Moje pytanie i problem jednocześnie to, czemu mi nie działa ten skrypt. Jeśli stworzę button i funkcję wszystko działa. Piszę w notepad++. Pousuwałem nawiasy z index przy pisaniu tematu bo się nie wyświetało. Pozdrawiam
Trzeba dać 3 znaki ` przed i po kodzie, wtedy będzie ładnie wyglądać. Bez tego pewne elementy są „zjedzone” i trudno powiedzieć gdzie w kodzie jest problem.
Więc jak plik js jest w katalogu nad to może stąd nie działa wcale. Wtedy może trzeba się zainteresować jak uruchamiać lokalny serwer, ten z pythona może wystarczy jak nie będzie działać w tle cały dzień.
Ponieważ main.js jest w nagłówku, to załącza się i wykonuje zanim załaduje się reszta HTML. Z punktu widzenia kodu w main.js, elementu „demo1” jeszcze nie ma, o czym sygnalizuje przeglądarka (po przyciskem F12 w zakładce „konsola”
Korzystaj z tego często, jeżeli używasz JavaScriptu.
Co można zrobić?
Przenieść ładowanie pliku js za HTML’em do którego się odwołuje, czyli:
wpisałem w chatGPT napisał, że wszystko wygląda dobrze i dał linki do różnych stron. Nie miałem już pomysłów więc dobreprogramy na kłopoty. Dziękuję i pozdrawiam.
Na poradach prawnych od AI to ja bym nie polegał. Chyba, że to by była AI wytrenowana specjalnie do interpretacji prawa, ale wciąż na dziś dzień darzyłbym taką AI ograniczonym zaufaniem. Raczej na zasadzie, żeby zweryfikować samemu niż wierzyć.
Informatyka bezpieczniejsza, bo albo to co wygeneruje AI, działa albo nie. Jak nie działa to od razu wiesz i próbujesz dalej.