Uruchomiłem komputer ponownie. Folder FRST usunąłem w trybie awaryjnym. Komp na razie działa coraz lepiej - tzn. z każdym nowym uruchomieniem nie muli już tak - choć jeszcze zastanawia się przy wyłączaniu choćby notatnika (jest chwilowy “brak odpowiedzi”).
Usunąłem wszystkie punkty przywracania.
Międzyczasie korzystałem z Mozilli i Explorera - nie próbowała się już uruchomić ta stronka z jakiegoś nieistniejącego folderu na dysku, tylko w explorerze był to MSN, a w Mozilli te ich domyślne kafelki z propozycjami stron - czyli pomyślnie się zrobiło wszystko w tym zakresie.
Malwarebytes Anti-Malware miałem już kiedyś na komputerze i pisze mi, że moja licencja wygasła - tak czy inaczej program zrobił skanowanie i skasował 7 potencjalnych zagrożeń. Po tym nastąpiło ponowne uruch. kompa. Flasch playery - zrobiłem jak napisałeś. Nie wiem czy to istotne, ale znów uruchomiłem Mozille i na starcie nie otwierają się już te ich okienka/kafelki z propozycjami stron, tylko pokazało mi, że nie może znaleźć strony, a w pasku adresu było coś takiego:
http://www.%snf%.com/
Wkurzyłem się na te chwilowe zwiechy explorer.exe i odinstalowałem Pandę. Znasz może jakiś dobry anty virus do zainstalowania od zaraz, ale nie napakowany niepotrzebnymi rzeczami?
Czy pisząc o ustawieniach języka miałeś na myśli ustawienia w kompie, czy w programie do skanowania? Bo jeśli w kompie, to nie bardzo wiem gdzie tego szukać 
Poprawka : niestety wyraźnie coś jest nie tak jak trzeba z tym explorerem. Włączyłem Mozillę i po krótkim czasie zawiesza się na dobre 5 minut. Dlaczego wskazuję explorera? Bo co jakiś czas widzę na dolnym pasku, że po prawej stronie na nowo ładują się ikonki (głośność, klawiatura, wybór języka i inne, które tam powinny być).
Aktualizacja :
Sam już nie wiem co może być nie tak. Mozilla ciężko też chodzi - właśnie mi wywala komunikat o nieodpowiadającym skrypcie. Tak czy inaczej próba otwarcia kolejnej karty kończy się komunikatem “brak odpowiedzi”. Chwilowe działania na Windowsie, czyli np uruchomienie menedżera zadań, przeglądniecie panelu sterowania można robić, ale trzeba się liczyć z “przerwami” około 5-cio minutowymi, podczas których klikanie w cokolwiek nie ma sensu, bo po 5 minutach uruchomi się wszystko, co przez okres zwiechy próbowałem otworzyć