Witam. Kupiłem głośniki Creative Z533. Przy niewielkiej głośności lewy nie jest słyszalny w ogóle lub słychać go bardzo cicho a prawy działa tak jak powinien. Lewy załącza się dopiero przy większej głośności i wtedy działają dobrze. Balans jest ustawiony dobrze, sterowniki aktualne, system Win 10, Asus Z170 Pro Gaming. Sprawdzałem pod telefonem i dzieje się to samo. Jak zamienię pod subwooferem głośniki to lewy działa a dzieje się to z prawym. Słychać z nich też szum ale to z obu jednakowo.
Zainstalowany chipset oraz sterowniki audio ?
https://www.asus.com/pl/Motherboards/Z170-PRO-GAMING/HelpDesk_Download/
W opcjach jest prawidłowa konfiguracja ?
Hej,
Jak dla mnie uszkodzony potencjometr w głośnikach. Czy jak pokręcisz pokrętłem głośności od pozycji minimum do maksimum kilkanaście razy dość energicznie, to problem zanika?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Sterowniki zainstalowane, wszystkie ustawienia sprawdzone, balanse poustawiane. Problem występuje tylko, gdy głośniki są ustawione ciszej, przy większej i maksymalnej głośności działają dobrze. W ustawieniach gdy wcisnę, żeby był dźwięk z lewego to nie słychać go a jak wcisnę prawy to go słychać. Gdy trochę zwiększę głośność i wcisnę lewy to słychać go cicho, a jak wcisnę prawy to słychać wyraźnie głośniej. Przy większych głośnościach nie ma tego problemu. Pokręcanie pokrętłem nie pomogło.
Hej,
Nie jest to problem sterowników, bo sam napisałeś, że po podłączeniu telefonu jest podobnie. Jak dla mnie to uszkodzenie potencjometru. To charakterystyczny objaw - w pewnym zakresie jest różnica w głośnościach poszczególnych kanałów, która później się wyrównuje.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Sprawdzałem pod innym komputerem i jest to samo. Czy to kwalifikuje się na gwarancję? I czy korzystanie z takich głośników może uszkodzić je bardziej? Bo nie jest to zbyt uciążliwe dla mnie gdyż często są one ustawione głośniej ale jeśli mogą się bardziej uszkodzić to je odeśle. A szum z głośników ma z tym związek? Bo czytałem że w tych głośnikach taki szum jest ale wolę się upewnić. I dzięki za pomoc.
Hej,
Jak dla mnie jak najbardziej.
Nie, korzystanie z nich nie powinno powodować żadnych uszkodzeń. Co najwyżej potencjometr może mieć tendencje do pogarszania swojej kondycji - na przykład za jakiś czas nawet przy połowie głośności różnica między kanałami będzie słyszalna.
To wszystko zależy od tego, jaki jest to szum. Szum szumowi nie jest równy. Aczkolwiek każdy wzmacniacz generuje szumy własne i nie da się tego efektu bez dodatkowych filtrów pozbyć.
Ile mają te głośniki, tzn. jaki czas minął od ich zakupu?
Pozdrawiam,
Dimatheus
5 dni temu je kupiłem. Szum słychać nawet jak są nie podłączone do komputera, wystarczy je podłączyć do prądu i włączyć. Jest on słyszalny nawet na całkowicie przyciszonych głośnikach. Chyba nie pozostaje nic innego jak odesłać je na gwarancję.
Hej,
I myślę, że to będzie najlepsza decyzja w tej kwestii.
Tak jak pisałem - szum będzie słyszalny zawsze - mniejszy lub większy w zależności od rodzaju głośnika, wzmacniacza i innych czynników.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Witajcie,
Tak się składa, że kupiłem wczoraj takie same głośniki i mam identyczny problem. Przy cichym graniu gra tylko jeden głośnik, po zwiększeniu głośności w pewnym momencie gra i drugi.
marcin6105, czy reklamowałeś głośniki, pomogło to?
Bo nie wiem co robić, a trochę mnie to frustruje, że jak słucham cicho muzykę gra jeden głośnik…
Hej,
To wskazuje na uszkodzony potencjometr. A skoro tak, to nie zostaje nic innego, jak oddanie na gwarancji.
Pozdrawiam,
Dimatheus