Jeden monitor dwa laptopy - problem z klawiaturą i myszką

Witajcie

Mam monitor (Philips Brilliance 346P) do którego mam podłączone dwa komputery (laptopy). Monitor pozwala na takie rozwiązanie i w sposób prosty mogę przełączać na monitorze widok z jednego komputera na drugi w zależności od potrzeb. Mam do monitora podłączoną klawiaturę i myszkę (zgodnie z instrukcją) i powinienem móc sterować myszką i klawiaturą pracując na jednym lub drugim komputerze jednak faktycznie jest tak że sterowanie mam tylko w tedy kiedy jest pracuję na jednym z laptopów. Kiedy przełączam się na drugi laptop klawiatura i mysz już nie działają.
Prośba o wskazanie rozwiązania lub przynajmniej informacji gdzie mogę szukać rozwiązania problemu.

Dziękuję i pozdrawiam.

Monitor zapewne posiada hub USB, czyli swego rodzaju rozdzielacz. Jeśli tak, to myszka będzie działała wył. z komputerem, do którego podpiąłeś hub’a USB.

Sprawdź w instrukcji obsługi monitora czy porty USB też dzielisz jak wyświetlanie obrazu.

Nie powiedziałeś jak masz podłączone te dwa lapki do monitora.
Funkcja UPSTREAM „wysyłająca sterowanie klawiatury/myszy” jest tylko na dwóch portach USB-B (USB UP) i USB-C.

Także do lapka, gdzie nie możesz uzyskać sterowania puść kablem USB-B<->USB-A połączenie z portu „USB UP”.

Tu masz grafikę na stronie 6 jak połączenie jest obsługiwane:

W skrócie:

Laptop numer 1:
Połączenie przez HDMI lub DisplayPort i dodatkowo kablem USB-B<->USB-A z portu USB UP w monitorze.

Laptop numer 2
Połączenie z portu USB-C w monitorze. Ale laptop musi obsługiwać obraz po kablu USB!

mysz/klawiatura:
Podłączone do zwykłych portów USB w monitorze

W takiej konfiguracji tylko będzie to poprawnie działać

Mam połączone tak:

lap1 z monitorem poprzez HDMI
lap2 z monitorem poprzez USB C

Z tego co piszesz i to co wynika z instrukcji to przy połączeniu lap1 poprze HDMI trzeba jeszcze dołożyć kabel USB UP <->USBAB (?). Jak znajdę tai kabel i zamontuję to poinformuje o wynikach.

Słuchajcie

Jest tak udało mi się połączyć tak
Lap1: usb C
Lap2: HDMI + USBAB
Mysz i klawiatura podłączone do monitora (po USB)

Działa tnz kiedy mam odpalone dla lapki to przełączam się przy pomocy funkcji w monitorze na obraz jednego lub drugiego lapka a mysz i klawiatura działają bez względu na to na jakim lapku pracuję.
Dziękuję Wam za dobre rady szczególnie tobie @Domker - zainspirowałeś mnie w szczególności :slight_smile: Dzięki.

Ale powstał inny problem na jednym z laptopów (trzeci :)) i to już nie ma nic wspólnego z problemem.
Otóż podłączając laptop do monitora zewnętrznego laptop go nie wykrywa (nie „widzi” go):

Sterownik do karty grafiki (Radeon) wyinstalowałem, zainstalowałem, zaktualizowałem:
image

wersja systemu aktualna

wersja systemu

|Procesor|Intel(R) Core™ i5-8250U CPU @ 1.60GHz 1.80 GHz|
|Zainstalowana pamięć RAM|8,00 GB (dostępne: 7,87 GB)|
|Identyfikator urządzenia|93A47D7B-A687-44CC-8573-0369EB5C5C16|
|Identyfikator produktu|00325-96299-75034-AAOEM|
|Typ systemu|64-bitowy system operacyjny, procesor x64|
|Pióro i urządzenia dotykowe|Brak obsługi pióra i wprowadzania dotykowego dla tego ekranu|

Wersja Windows 11 Home
Wersja 21H2
Zainstalowano dnia ‎21.‎01.‎2022
Kompilacja systemu operacyjnego 22000.832
Możliwości Pakiet funkcji Windows 1000.22000.832.0

Połączenie z drugim monitorem jest poprzez HDMI. Kabel sprawdzałem na innym lapku-wykrywa drugi ekran od razu więc to nie kabel

Jeśli odeślecie mnie do założenia nowego tematu to zrozumiem ale może uda się pociągnąć dalej temat na tym otwarciu.

Wore czy dalej tak pracujesz? Czy jest to fajne?
Mam maca mini m4 oraz huawei mate d14 win, do tego myszka logi na usb i klawiatura dareu na bluetooth ale Mozna tez kablem i chcialbym miec to samo co ty…