Mam do Was pytanie, właśnie jestem na etapie wyposażania biura, w którym chcę podłączyć 2 monitorki LCD do Deskopa i zrobić tak by obraz by na jednym był pulpit, a na drugim był również pulpit ale bez pasku startu i ikon, jakby rozszerzenie pulpitu, ale przejdę do problemu…W deskopie Dell GX260 mam kartę graficzną zintegrowaną VGA, wiem że mógłbym kupić kartę na AGP z dwoma wyjściami DVI, jednak są one od 100 w górę…Powiedzcie mi czy jak kupię kartę z jednym wyjściem AGP i jednym DVI to będzie duża różnica obrazu na jednym a drugim monitorze ? Jak jeszcze można to rozwiązać tak by obraz był ładny i nie było różnicy w jakości między LCDkami ?
Rozwiązanie takie jak najbardziej działa - widzę to na komputerach w pracy, tylko na rozgałęźnikach złącza D-sub. Komputery mają karty NVidia. Sterowniki karty mają opcję “rozszerzonego pulpitu” - i jest dokładnie tak jak mówisz - na jednym z monitorów jest widoczny “Start”, pasek zadań oraz zasobnik systemowy, a na drugim ekran wolny - do dyspozycji. Wszystko działa jak pulpit podwójnej rozdzielczości poziomej. Który ma być monitorem głównym - to jest kwestia ustawienia “ekran 1- podstawowy”, “ekran 2 - pomocniczy”.
Szkoda tylko że ten rozgałęźnik jest taki drogi, myślę czy jeden nie podłaczyć pod DVI a drugi pod D-SUB, nie wiem tylko czy będzie różnica w obrazach?
tak, o ile rozdzielczosci beda takie same i sklonujesz pulpit - jesli rozszerzysz, to bedziesz mogl dowolnie manipulowac oboma monitorami…
ps. mam tak podlaczony monitor 19’ (1440x900) po d-sub i tv 40’ (1920x1080) na dvi z przejsciowka na hdmi - dzialaja nawet oba na naraz - moge grac na 19’ i ogladac film na 40’ 8)
Rozwiązania z grubsza masz dwa. Jeśli wystarczą Ci sklonowane (identyczne ) obrazy na obu monitorach mozesz rozważyć DVI riser card dla tych Delli np. coś w tym stylu http://cgi.ebay.co.uk/Silicon-Image-Sil … 0057994217 . Ich wadą jest, że (podobno) nie umożliwiają jednoczesnej pracy na dwóch niezależnych ekranach (rozszerzony pulpit). O ile to priorytet, pozostaje Ci zapewne zakup karty graficznej z dwoma niezależnymi złączami. Teoretycznie mógłbyś nawet spróbować współpracy jednozłączowej karty na AGP z tą wbudowaną w płytę. W praktyce zintegrowana zapewne wyłączy się niezwłocznie po wykryciu dodatkowej. Dla pewności sprawdź w instrukcji komputera.
Na pewno. Pytanie tylko jak duża, na ile zauważalna? To możesz sprawdzić tylko empirycznie.