Półtora roku temu kupiłem komputer z firmy PCF wraz z załączoną i zainstalowaną płytą z Windowsem XP.Oczywiście zarejestrowałem ten system przez internet na stronie Microsoftu.Teraz też kupiłem już drugi komputer z tej samej firmy lecz bez systemu.
Zainstalowałem w tym nowym komputerze Windowsa z tego poprzedniego, no i pokazuje mi się monit abym aktywował system (liczba dni pozostałych do końca okresu aktywacji -np.30 następnego dnia 29 itd.)
Moje pytanie brzmi. Czy mogę aktywować ten system na nowym komputerze na stronie Microsoftu.
Robson34 lecencja, którą posiadasz zapewne jest w wersji OEM. Tak więc, możesz jej używać na tym komputerze, z którym został system zakupiony. Jeśłi nie posiadasz OEM, to wtedy system mozesz zainstalować na dowolnym komputerze w jednej kopi. Jeżeli posiadasz dwa kompy i jeden system, zainstalowany tu i tu, to zgodnie z licencją drugi system jest nielegalną kopią (kopia, to nie tylko płytka, to także program “skopiowany-zainstalowany” w komputerze). Chyba, że masz licencję wielostanowiskową.
Tak wię, sprawdź jaką masz licencję - to po pierwsze