Jedna z usług aktualizacji nie działa poprawnie

Dobry,

nie mogę dojść do ładu z Windows Update. Mam taki błąd:

Jedna z usług aktualizacji nie działa poprawnie, ale możesz spróbować uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów w celu naprawienia tego problemu. Wybierz przycisk Start, wybierz kolejno pozycje Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia > Rozwiąż problem, a następnie wybierz pozycję Windows Update.

Wymienione narzędzie nie wykrywa problemów. Zatem postanowiłem poszukać usług Windows Update.
Uruchomiłem services.msc jako Administrator i wyszukałem usługę Windows Update. Próbuję zmienić jej Typ uruchomienia na Automatyczny i otrzymuje odpowiedź:

Odmowa dostępu.

Próbowałem tego samego w Safe Mode, nic to nie daje. Co robić, jak żyć?

Są dwie usługi WU - u mnie obie uruchomione w trybie ręcznym. I włażą aktualizacje aż miło.

Nie dotykam edge, nie ruszam defendera i tylko sterowniki w ustawieniach WU odznaczone.

Cieszę się twoim szczęściem.

A mi smutno, że masz kłopot.
Ten trójkącik przy usłudze u mnie znaczy, że jest to usługa niezbędna w systemie. Nie wolno ruszać.
Powinno coś pisać w podglądzie zdarzeń - błędy systemowe. Pewnie errorów nie brakuje w takiej sytuacji.

Wpisz w wyszukiwarkę forum „windows update” a wyskoczy sporo tematów dotyczących tego problemu. Mozesz też zajrzeć tu.

1 polubienie

Spróbuj dostać się do usług jako „TrustedInstaller”/„SYSTEM”?

Jeszcze też zostaje DISM i SFC:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
sfc /scannow

Gdybym chciał takich rad, poszedłbym prosto na Elektrodę. Albo i nie…

Nie może zrestartować usług Windows Update, ten sam błąd co w przypadku przystawki services.msc: Odmowa dostępu.

Nic nie znalazły.

Tego nie próbowałem, a nuż się uda.