Jedno konto google na dwóch urządzeniach a aplikacje

Witam.
Mam telefon z androidem 4.1.2. Mam zamiar kupić tablet z androidem 7.0. Chciałbym użyć na tablecie tego samego konta google.

1. Czy wszystkie aplikacje zostaną przeniesione na tablet? Jak to będzie się odbywać?
  2. Co w przypadku gdy nie będę chciał jakiejś aplikacji, którą mam na smartfonie? Będę mógł ją odinstalować na tablecie z zachowaniem jej na smartfonie?
  1. Aplikacje musisz sobie ręcznie poinstalować, które chcesz.
  2. Konto Google nie ma nic wspólnego z zainstalowanymi aplikacjami, więc robisz z nimi co zechcesz.

A co w przypadku gdy będę chciał przenieś jakąś grę na tablet? Mam zainstalowaną aplikację gry play. Prawdopodobnie postęp gry jest zapisany w tej aplikacji.

To loguj się kontem, na które idzie synchronizacja Google Gry.

Postęp gry jest zapisany w miejsu, z którego korzysta aplikacja Google play, a każda gra pobrana z tej API loguje się przez nią. Oznacza to, że nie zależnie ile i jakich będziesz miał aplikacji na ilu urządzeniach, bo to Ty decydujesz czy logujesz się na jedno konto i ma pobrać sobie dane zapisane na temat postępu gry(zazwyczaj o to pyta przy pierwszym logowaniu, później z automatu).

1 polubienie

Ok. Dziękuję za odpowiedzi. Zobaczę czy sobie poradzę. W razie problemów, będę pisał.

Mam już tablet. Przy jego konfiguracji wybrałem to samo konto co na telefonie. Spytał się o przeniesienie aplikacji, wybrałem kilka, w tym gry play. Po zakończeniu pobierania i instalacji aplikacji, uruchomiłem grę i postęp jest od nowa :frowning: W grze nie ma zapisanych żadnych danych.
Gra to Realm defense

Napisz do nich maila cs@babeltimeus.com i zapytaj się o możliwość przeniesienia postępu na nowe urządzenie.

Napisałem do nich maila 2 dni temu, narazie nie odpowiadają.

W grze jest opcja Restore oraz Backup, może tym coś zdziałam (pisze coś że muszę być zalogowany do google play games oraz że mogę tylko raz to zrobić). Poczekam jeszcze na odpowiedz, jak nie to będę działał.

Edit: problem już rozwiązany, na telefonie backup, a na tablecie restore.