Jedno wejście mini jack w laptopie, problem z podłączeniem mikrofonu od słuchawek

Witam. Posiadam laptopa Acer Aspire VX 15, który ma 1 wejście mini jack. Same słuchawki działają, ale mikrofon już nie. Po podłączeniu nadal laptop korzysta z wbudowanego laptopa. Niestety mikrofon jest w takim miejscu, że słuchać działanie laptopa. Do podłączenia używam rozgałęziacza jak na zdjęciu. Aktualne ustawienia również załączyłem na zdjęciach. Żeby nie było sterowniki aktualne. Jak mogę rozwiązać ten problem? Proszę o pomoc.

Ustawienia

A “Miks stereo” w ustawieniach, to nie będzie przypadkiem właśnie karta dźwiękowa z gniazdem combo jack? Ustaw ją jako urządzenie domyślne do nagrywania dźwięku i zobacz jaki będzie efekt.

Sprawdzałem już, nie działa.

Sprawdź przejściówkę na innym urządzeniu (na przykład telefonie). Jeśli działa, to prawdopodobnie uszkodzone jest gniazdo jack w laptopie.

Jak wpinasz ten adapter, to mikrofon w laptopie się wyłącza?

Na początek potestuj na jakiś słuchawkach od telefonu.

Wyszło na to, że nie działa wejście na mikrofon w przejściówce. Powiedzcie mi teraz czy jak kupię kartę dźwiękową na USB i podłączę do niej mikrofon, a słuchawki podłączę normalnie do wejścia na słuchawki to będzie takie rozwiązanie działało?