Jest index, lecz nie wyświetla strony


(Pavobe Reg) #1

(ksedoks) #2

Witam.W miejscach gdzie jest

powinien być adres pliku na serwerze.

Tam gdzie jest

i "home"

to adres strony domowej lub startowej itd.

Złączono Posta : 11.09.2007 (Wto) 22:41

Zreszta tyle wiem o ile tak kiedys mi sie obiło o oczy.Pzdr.


(Pavobe Reg) #3

Przeczytałem kilka razy i nie mam pojęcia o co Ci chodzi . . . (z całym szacunkiem)


(Lisek) #4

Na początek tą linię:


(Airborn) #5

zasadniczo, każda zmienna jest poprzedzona znakiem $ więc nie banners[1] a $banners[1]

lisek , po co stosować ucieczkę, przed podwójnym cudzysłowem?


(Lisek) #6

Airborn masz rację. To wynik pewnego przyzwyczajenia.

Generalnie stosuje pewną formę zapisu:

W takie formie muszę uciekać przed podwójnym cudzysłowiem.

Tak to rutyna zastępuje rozum... eh...

P.S. iso to funkcja konwertująca tekst na polskie znaki.


(Pavobe Reg) #7

(Airborn) #8

może i to działa jak należy, pytanie tylko, czy aby na pewno potrzebujesz tak wielkiej tablicy? nie wystarczyło by po prostu coś takiego?

$ile_banerow = 42;

$baner = rand(1, $ile_banerow);

echo '';

[/code]


ewentualnie aby nie musieć wpisywać całej tablicy i wystrzec się błędów jakie popełniłeś możesz zmienić na cośtakiego:

[code] $banners = range(0, 42);


(Pavobe Reg) #9

Można by było i tak, ale po co, skoro mam już wszystko zrobione :wink: Aby zmiany były na każdej podstronie i tak wystarczy edytować sam index. Ja akurat wolę jak najbardziej "surowy" kod, nie wiem dlaczego.

Pozdro i dzięki za każdą odpowiedź


(Airborn) #10

powodów można by znaleźć zapewne kilka, ot chociażby przejrzystość i efektywność kodu? zakład, że rand będzie szybsze niż shuffle, nie wspominając o niepotrzebnej tablicy zajmującej miejsce w pamięci