Jest połączenie z internetem, ale strony się nie ładują


(qwerty12a) #1

Witam

Mój przypadek to laptop HP 6720s, Windows 8 CP i sieć WiFi w mieszkaniu. Wszystko pięknie działało, aż do czasu kiedy podczas niedawnego wyjazdu próbowałem (nie tylko zresztą ja) połączyć się bezskutecznie z siecią WiFi w pewnej szkole. Jednak pewien kolega ustawił mi coś na komputerze (wiem, że było to w ustawieniach sieci, i chyba wpisywał jakiś numer IP/DNS itp.) i internet zaczął wówczas działać. Tak samo wczoraj na hotspocie również bez problemu działał. Wróciłem jednak do domu i mimo, że jest świetne połączenie z internetem, dużo danych wysyła ale też odbiera, pingi w dosie działają to jednak żadna strona nie otwiera się. A niestety nie mam kontaktu do tego ww. kolegi...

Z tego co patrzę jednak to Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) jak i Version 4 (TVP/IPv4) mają adresy IP jak i DNS ustawione jako automatyczne.

W Network Connections Details mam m.in. (bez możliwości edycji - przynajmniej w tym oknie):

Description - Intel® PRO/Wireless 3945ABG Network Connection

Physical Address - 00-1C-BF-0C-30-CE

DHCP Enabled - Yes

IPv4 Address - 192.168.1.1

IPv4 Subnet Mask - 255.255.255.0

Ipv4 Default Gateway - 192.168.1.1

Ipv4 DHCP Server - 192.168.1.1

Ipv4 DNS Server - 192.168.1.1

IPv4 WINS Server - (puste miejsce)

IPv6 Default Gateway - (puste miejsce)

IPv6 DNS Server - (puste miejsce)

Proszę o pomoc :wink:


(manieKMP) #2

Nie wiem jaki/skąd masz net w domu, ale po tym co wypisałeś, wygląda jakby Twój komp robił za "hot-spot", router, albo w ogóle nie miał połączenia. Chodzi konkretnie o to, że adrest ip -chyba Twojego kompa-, ten pierwszy (192.168.1.1), jest przeważnie "domyślnym" adresem dla routerów, a adres kompa powinien w takim wypadku wyglądać np. tak 192.168.1. 10

Nie wiem jak to jest w W8 (nie mówiąc już o tym, że może mieć jakieś błędy, jako że nie jest dokończony), ale ogółem sieci wifi w Windows'ach są "zapamiętywane" - w zarządzaniu sieciami bezprzewodowymi. Więc może jest tu problem z tym, że system nie może (lub zapomniał) automatycznie połączyć się ze znaną sobie siecią.


(thommy181) #3

Wejdź w ustawienia sieci wybierz opcję, aby komputer automatycznie pobierał adres IP oraz DNS'y. Najprawdopodobniej masz te adresy ustawione ręcznie i dlatego nie chce to działać tak jak powinno.


(roobal) #4

Przecież napisał

Problem może wynikać z tego, że masz błędną adresację. Adres IP przydzielony twojej karcie jest adresem bramy domyślnej, wynika z tego, że to twój komputer jest routerem. Jeśli korzystasz z jakiegoś routera, sprawdź jego ustawienia.

Pozdrawiam!