Jestem jedynym użytkownikiem, czy jestem administratorem?


(Traktor93) #1

Witam,

jestem jedynym użytkownikiem na moim komputerze a mimo to gdy chcę coś przenieść/skopiować na dysk systemowy muszę to ciągle potwierdzać. Podobnie jest z niektórymi programami, gdy je uruchamiam wyświetla się komunikat "Czy chcesz zezwolić [bla bla bla]" i tu także za każdym razem muszę potwierdzać. Co zrobić, żeby nie mieć tych powiadomień? Gdy wybieram opcje powiadamiania niby jest tam "Nie powiadamiaj nigdy", ale wtedy, jak można przeczytać "Jeśli użytkownik jest zalogowany jako użytkownik standardowy, wszelkie zmiany wymagające uprawnień administratora zostaną automatycznie odrzucone.".

Pozdrawiam.


(Drobok) #2

Przeczytaj sobie to


(Qba Lukaszczyk) #3

wiktor14 , nie wyłączaj tego. Równie dobrze mógłbyś kupić Windows XP zamiast Visty/7. To mechanizm zabezpieczający, który daję namiastkę bezpieczeństwa z systemów GNU/Linux.


(Traktor93) #4

No ok, w praktyce mój problem wygląda tak- mam na pulpicie skróty programów, które muszę uruchamiać w trybie administratora. Używam iść dość często, wiem, że są bezpieczne ale mimo to za każdym razem muszę to potwierdzać. Analogicznie dysk systemowy- wiem co przenoszę na niego a i tak muszę za każdym razem to potwierdzać... Uciążliwe.