Jolla/SailfishOS - czy ktoś z Was ma, używa?

Cześć,

po kilku latach po rozstaniu z moją JP-1301, na wieść o bliskiej premierze Trzeciej Generacji SailfishOSa, przymierzam się do zakupu stosownego urządzenia i samego softu w wersji SailfishOS X. I tak z ciekawości pytam, czy jest tu jakiś aktywny użytkownik w/w?

KyRol pewnie?

Pozdrawiam

PAMPKIN

Ja tam bym się nie pchał w Sailfisha, bo to nisza jest. Kup sobie coś dobrego z Androidem, a nie idź w soft, który pewnie za jakiś czas zostanie zapomniany.

Mam Androida, mam iOS’a miałem WP i W10m (żal mi ich losu). Lubuję się w testowaniu, poza tym Sailfish mi się bardzo podobał, choć go porzuciłem z powodów, że był moim głównym systemem mobilnym i troszkę sprawiał trudności jako produkcyjny. sytuacja się zmieniła.

Co do niszy?! Wątpię, aby system ten stał się 3 na rynku czy coś w tym stylu, ale mimo trudności jest na rynku od 5 lat i pomału się rozwija. A gdzie są inne niszowe mOS’y? FirefoxOS? Tizen? Ubuntu Touch?

Pora na starcie drugie

Więc na tę chwilę - stety, niestety - moja sytuacja w pracy ode mnie wymaga raczej telefonu, a nie smartfonu, bo ten drugi zwyczajnie mi pęknie lub go zniszczę. Z tego względu moim urządzeniem codzienego użytku są słuchawki z Symbianem (jakoś 10 lat Nokia E51, a od niedawna Nokia E52). Korzystam z nich póki jeszcze operatorzy nie powariowali i 3g jeszcze nie powyłączali. Wraz z 5g do takich wariactw powoli zacznie dochodzić i wtedy na 100% przesiądę się na Sailfish OS bo innej opcji u mnie nie będzie.

Nie potrzebuję żadnych aplikacji. Potrzebuję mieć telefon do wyraźnych (niekoniecznie szałowych) zdjęć, potrzebuję telefon do mms/sms i rozmów, przyda się przeglądarka webowa no i koniecznie muszę mieć dojście do basha i pythona bo to są dla mnie najprzyjemniejsze pożeracze wolnego czasu jakie znam. Sailfish OS podoba mi się pod względem, że wiele fajnych rzeczy ma wbudowanych w systemie, które wykorzystują wbudowane czujniki w telefon.

Niestety nic nie mogę powiedzieć o zmianach w Sailfishu z perspektywy ostatnich lat. Zwyczajnie nie miałem ani słuchawki do przetestowania takich rzeczy ani tez czasu. Z pewnością nie wdepnę w jakieś ogryzki ani okna bo nie jest mi to potrzebne. Po moich doświadczeniach z Nexusem 5 z pewnością bym się nie nudził z Sailfish OS, no ale to wszystko zalezy od tego co kto robi i czego za tym oczekuje.

To pewnie będzie nas dwóch. A co resztą z DP?

Ja używam sailfishOS na Xiaomi Redmi Note 4 i miałem okazje używać na Xperia X sam system jest fajny bo to czysty Linux, z tym jednak że ciężko o google play services jest poradnik ale mnie np. google music po kilku dniach się wysypał ( a raczej nawet w ogóle systemowe aplikacje nie chciały się uruchamiać)

I jak hula na tym Xiaomi? Może musimy stworzyć jakąś polską społeczność Sailfishową? Czy jest już coś takiego? Mam ostatnio mało czasu i nie szukałem.

śmiga fajnie, może kiedyś zrobię na facebook grupe sailfishOS, a tak to kiedyś na forum.android.com.pl prowadziłem wątek o sailfishOS doatkowo jest grupa SFOS na aplikacji telegram.

Obserwuję od chyba roku na telegramie oficjalny kanał Jolla Together i Salifish OS News Network, a od samego początku mailingową grupę developerską Sailfisha. Po polsku mało, a szkoda można by promować.

ale i tak nie zmienia to faktu że będzie to system niszowy ze względu na brak google play services

Mądrzy i zdolni ludzie kiedyś i ten problem rozwiążą.

jak google nie da pozwolenia, to nikt raczej nie pomoże. jedynie aplikacje które nie potrzebują integracji z google play services działają jako tako.