Witam, robię swoją pierwszą amatorską stronę internetową. Napisałem 2 skrypty i potrzebuję przy nich drobnej pomocy, bo mam kłopoty z tym co chcę uzyskać.
-
Image Slider - funkcja ta sprawia, że obrazki zmieniają się co chwilę. Chciałbym dodać tutaj możliwość kliknięcia na obrazek, który aktualnie się wyświetla w celu zatrzymania zmiany obrazka, a następne kliknięcie miałoby spowodować dalsze działanie skryptu. Chyba, że dodanie przycisku start/stop jest prostsze.
$(document).ready(function () {
var change = 2000; var speed = 300; var slideshow = $("#ImageSlider"), Items = slideshow.children('li'), Len = Items.length, i = 0, changeList = function () { Items.eq(i).fadeOut(speed, function () { i += 1; if (i === Len) { i = 0; } Items.eq(i).fadeIn(speed); }); }; Items.not(':first').hide(); setInterval(changeList, change);
$(“ImageSlider”).click(function(){
$("ImageSlider").stop();
});
});
-
“Animacja” - bardzo prosta animacja, która sprawia, że obrazek znika, a po kolejnym kliknięciu na przycisk, pojawia się.
$(document).ready(function(){
$('#animuj').click(function() { $('#image').animate({ opacity: 0.35, height: 'toggle' }, 5000, function() { $(this).after(function(){ -- chciałbym by po zakończeniu animacji, wyskakiwał napis "udało się!", co uzyskałem już, lecz nie potrafię zrobić by tekst po ponownym kliknięciu na przycisk animacji znikał i pojawiał się znowu po jej zakończeniu. }); }); }); });
Dziękuję z góry za pomoc.