Kabel DisplayPort 1.2 a 1.4

Witam.
Mam problem z komunikacją laptop --> monitor
Parametry lapka: wyjście miniDP (karta GTX1050) wspiera 4K/60Hz, 2560x1440/120Hz
Parametry monitora: 2560x1440 DP v1.1/HBR lub v1.2/HBR2

Po zakupie kabla UNITEK 4K 3840x2160 przy 75Hz monitor nie współpracuje z laptopem a raczej aplikacja do skalibrowania (nie widzi monitora)
Ogólnie laptop działa z monitorem jednak jedynie aplikacja nie może pobrać danych z monitora poprzez kabel DP.
Pytanie, czym może być to spowodowane?

1. Porty myślę że OK. Urządzenia stosunkowo nowe
  2. Kabel INTEK nowy.
  3. Może jest tak, że kabel będzie wysyłał informacje tylko w jednym kierunku?
  4. Czy kupując kabel miniDP–>DP v1.4 gdzie zaznaczona jest dwukierunkowość, będzie kompatybilny z v.1.2 urządzeń?

1 i 2. Sprawdziłbym na innym kablu, jakoś Intekowi nie ufam.
3. To kabel - on nic nie wysyła.
4. miniDP od DP różni się kształtem konektora. Przewody z wyżej wersji spełniają ponadto wymagania dot. maksymalnych przesłuchów jakich nie musiały spełniać przewody poprzedniej generacji. Więc tak, będzie kompatybilny.

Pracuję nad tym. Kabel działa prawidłowo jeśli nie chodzi o kalibrację…Jest stosunkowo cieńszy od np. HDMI. Mozliwe że wina kabla…
Jak czytałem, w niektórych kablach pisze, że są dwukierunkowe w innych nic nie pisze… Nie wiem czy są takowe - jednokierunkowe.

Może to taki powód aczkolwiek nic o tym UNITEK nie pisze…

Otzrymałem info od UNITEKa. Kabel jest jednokierunkowy. To by pasowało. Nie wysyła informacji zwrotnej z monitora. Kwestia sprawdzenia na innym kablu…

1 polubienie