Kabel ehernet podłączony a komputer go nie widzi

Witam
Potrzebuję Waszej pomocy jak w temacie. Przeniosłem w pełni działający komputer do drugiego pokoju, podłączyłem kabel zacisnąłem wtyczki rj45 podłączyłem i nagle komputer mi komunikuje ze kabel niepodłączony, wiec podłączyłem na tym nowym nowym kablu laptopa i internet chodzi a wiec kabel powinien byc ok, kupiłem nową kartę sieciową bo myślałem ze może karta siadła nic to nie dało komputer woła “kabel ethernet nie podłączony”
Nawet karte przepinałem w inne sloty na płycie i nic.
Co byście mi doradzili ?

1 polubienie

Sterowniki zainstalowałeś.

Jesteś pewien, że laptop łączy się po kablu a nie WiFi? Polecam zakupić tester kabla pod Rj45 skoro masz już “zaciskarkę”. Bardzo ułatwia diagnozę sprzęt za 30 zł.

Sterowniki zainstalowane a laptop ma fizyczny wyłącznik wifi także po wyłączeniu wifi podłączyłem kabel

To pozostaje wadliwy kabel. Piszesz o tym że masz nową kartę sieciową,dodaj adres mac do routera i wtedy sprawdź połączenie.

Z tym ze jeszcze zrobiłem jeden test, przeniosłem komputer do pokoju gdzie stał wcześniej i podłączyłem pod kabel gdzie chodziło ok i pojawił sie ten sam problem

Czyli pewnie coś stało się z samym gniazdem w kompie. Możliwe, że zabrudzone piny (jakiś paproch). Sprawdź dokładnie.

Możliwe że problem jest z gniazdem.Od zanieczyszczenia do uszkodzenia.