Problem jest dość skomplikowany, myślę że leży w oprogramowaniu.
Procek: intel 2500K
plyta glowna: asrock p67 pro3
dysk: samsung 320gb
ram: goodram 8gb
karta graficzna: gtx 650
Windows 7 PROF
Posiadam 2 karty sieciowe, jedna odrębną, jedną wbudowana do pyty głównej, problem pojawia się od jakiś 4 miechów, nie codziennie, ale jest wkurzający, bo nieraz psuje sie co 5 min.
Od początku zainstalowaną miałem jedną kartę sieciową(odrebną, karta na płycie była odinstalowana) problem polega na tym ze nagle znika internet(na innych komputerach internet działa cały czas, lampka od podpiętego kabla na routerze świeci się cały czas) czasem załącza się po kilku, kilkunastu sekundach, czasem wyskakuje trojkąt na monitorku obok zegarka, otwieram centrum sieci i udostępniania, a tam problem(trójkąt) pojawia się raz między siecią a internetem, a raz między komputerem a siecią, oczywiście po wybraniu “napraw problem” po zrestartowaniu się karty sieciowej internet działa bezproblemowo przez kolejne 5min albo 2h albo nawet przez 2 dni.
Myślałem, że padła karta sieciowa, ale zmieniłem na tą wbudowaną i dalej to samo. Problem pojawia się zarówno podczas gry jak i podczas przeglądania stron.
Posiadam AVG antivirus - darmowa edycja - nie wykrywa żadnych szkodliwych rzeczy.
Sprawdź na innym kablu sieciowym. Jeśli komputer łączysz z gniazkiem sieciowym, upewnij się, że tam jest wszystko okej. Jeśli podłączasz się do routera, sprawdź na innych portach. Upewnij się, że na routerze nie jest włączona żadna planowana kontrola rodzicielska.
Kabla specjalnie nie wymieniaj. Obejrzyj go czy nie jest gdzieś uszkodzony (luźna wtyczka, czymś przygnieciony itp.). Możesz też sprawdzić na innym kablu, podłączając komputer do kabla, na którym problemów nie ma (pisałeś, że inne komputery mają dostęp do sieci bez problemu). Jak problem nadal będzie występował, to problem leży prawdopodobnie gdzieś w systemie.
To router jest raczej sprawny.
Jeśli Ty zarządzasz routerm, no to nie. Chodziło mi bardziej o planowaną kontrolę rodzicielską, niektóre routery udostępniają możliwość blokowania w określone godziny czy dni.
Wpisałem te komendy w następny dzień, dopiero dzisiaj pojawił się ten problem kolejny raz + pisało że nie może wykryć kabla, po restarcie karty sieciowej wróciło do normy i na razie działa.