Kabel - straszny problem

sprawa jest taka. mam kabel do internetu. bedzie szedl on od gniazdka telefonicznego do routera. jednak ze mam neostrade to do gniazdka telefonicznego wkladam jakby “złodziejke” (kolejna wtyczka do ktorej moge podpiac dwie ). jedna wtyczka w “zlodziejce” to wtyczka na telefon, druga na internet. i problem jest taki ze te gniazdka na wtyczki to nie sa RJ45 tylko jakies mniejsze - nie znam nazwy. I potrzebuje wiedziec czy to musi byc crossowany kabel czy normalny.

ps. caly dzien biegam za kablem - w koncu mi go zrobili i sie okazuje ze nie dziala… rece opadaja :frowning:

Posiadają wtyk RJ 11. I kabel nie zaden scrossowany tylko normalny prosty.

Przed telefonem radzę wpiąć filtr dostarczony razem z modemem.

To w koncu RJ-11 czy RJ-12 bo patrze ze obydwie maja 6 stykow, z czego RJ-11 jest koncowka kabla telefonicznego.

PS> filtr jest do kabla telefonicznego, nie sieciowego :wink:

najezdzilem sie po calym miescie i nigdzie nie bylo RJ-12…

http://www.meditronik.com.pl/el-komp/n2205.htm tu masz taki wtyk :wink:

co ja zrobie z paczka 100 sztuk ? :slight_smile:

ale chodzi ktory wybrac : RJ-12 czy RJ-11 ?

standartowo sie używa RJ-11

Jak wpinasz kabel do gniazda telefonicznego (i taki masz rozdzielacz) to z jednej strony kabla musisz mieć wtyk RJ11, z drugiaj zarabiasz taki jaki masz w modemie czy routerze.

A czy ja napisałem coś innego ??

w routerze mam rj-45 ale nie da rady podpiac tego do rozdzielacza ;/

ślepy jestem albo tak wkurzony ze nei czytam dokladnie :smiley:

Podaj jaki masz model routera ??

Tak głupio się spytam. A czy ten Twój router ma w ogóle modem ADSL?? Bo jeśli nie to możesz sobie darować taki sposób. A na pewno router modemu nie ma jeśli nie ma w sobie wtyku RJ-11.

Jeśli natomiast Twój router ma modem ADSL to wówczas:

1. router podłączasz do gniazdka telefonicznego, wtyk RJ-11 MUSI być zarówno w routerze jak i w gniazdku telefonicznym - no, tutaj to na pewno jest :wink:

2. Router podłączasz do komputera przez kabel bez przeplotu (nie scrossowany) poprzez kartę sieciową.

Jeśli nie ma w routerze wtyku RJ-11 to musisz zastosować inną konfigurację:

Albo neo do jednego kompa i router do tego kompa, albo kupić router z modem ADSL.

EDIT: Z innego wątku zobaczyłem, że masz router Planet ADE-4000 i wg opisu tam jest wtyk RJ-11… No chyba, że tutaj mówimy o innym routerze…