Kupiłem kartę WiFi, bo maja za 60 od tp link to jakiś żart. I chciałbym, aby ta nowa karta była jak najbliżej routera, więc chciałbym sobie kupić przedłużacz USB 5 m https://allegro.pl/oferta/neku-przedluzacz-kabel-usb-3-0-a-a-mesko-zenski-5m-12520118840, lecz nie wiem, czy to nie zakłóci w jakiś sposób działania tej karty.
Karty wifi na USB to zawsze jest żart. Kabel nic nie zmieni…
Ale ja nie chcę żeby coś zmienił tylko chcę ułatwić karcie sieciowej sygnał, bo router jest na drugim końcu domu.
Jak możesz puścić 5 metrowy kabel USB to czemu nie kupisz ciemnego kabla sieciowego (jak nie możesz puścić go za meblami/listwie przypodłogowej)?
Bo to nie mój router
Przecież to jest za stare na warunki domowe USB 2,0, 150 Mbps i Ralink RT3070, który z tego, co widzę jest w wielu kartach na aliexpress. Nawet bym kupił, gdybym miał kampera, bo z tego, co widzę w opisie to po to taka antena jest, ale na wakacje się nie wybieram, a teraz już jest starlink.
To jest antena kierunkowa WIFI, jak masz słaby zasięg, to jest idealna do przebicia się przez ścianę. Karta jest zintegrowana w obudowie anteny, więc bez strat na kablu. Jak ktoś potrzebuje mieć te 100-150 przez ściany bardzo dobra opcja. Jak chcesz więcej to dokładnie to samo robisz z piątką.
Czego ty właściwie chcesz?
To po cos to kupił jesli to żart?
USB 3.0 przewiduje dostarczenie maksymalnego prądu na poziomie 900 mA.
Czy 5 metrowy kabel tyle na końcówce dostarczy i ile potrzebuje karta to musisz sam sie dowiedzieć.
Laptop i karta to jednak urządzenia które bez prądu sie nie obejdą.
Chciałem się tylko dowiedzieć czy karta nie straci na wydajności gdy dopnę do stacji dodatkowy kabel 5m
A skąd miałem to wiedzieć ze po paru miesiącach będzie szwankować? Sama się wyłącza nie może się połączyć z siecią. Moje wymogi spełnia ale mi zależy przede wszystkim na stabilności i sygnale a to jak napisałem zaczęła szwankować https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/urzadzenia-sieciowe/karty-sieciowe/karta-tp-link-tl-wn822n-2?gclid=Cj0KCQjwi46iBhDyARIsAE3nVrZLRNMCYz4b-w_uQOWJjbeJd2pFaq_YubqPxgah1ntf5mvQ85_YI6UaAlobEALw_wcB
Tak się działo z każdą kartą WiFi podłączoną przez USB z jaką kiedykolwiek miałem do czynienia. I dokładnie to miałem na myśli, pisząc wcześniej o tym, że każda karta wifi na usb to żart.
Połaczenia kablowe usb, pasywne, mają w zależnosci od typu maksymalna długość.
Dla USB 2. wynosi ona maks. 5 metrów poniewaz przesył kablem generuje straty.
Jesli potrzebujesz kabla to poszukaj na Allegro aktywnego kabla usb 2. Najtańsze sa chyba od 40 zł.
Co do problemów z karta to moze byc problem z nia jako sprzetem, ze sterownikiem lub z systemem.
Mam takich kart sporo i ani jedna się nie wyłącza, ani nie traci zasięgu. A niektóre działają od kilku dobrych lat. Oczywiście trzeba pamiętać, że port USB standardowo jest ustawiony tak, że wyłącza zasilanie przy dłuższym braku aktywności, więc trzeba to wyłączyć.
Chyba nie wypada kupować USB 2.0 do karty która ma 3.0 bo chyba zmniejszy to prędkość internetu
Użytkuje/użytkowałem przedłużacz USB około 2m zarowno do karty USB wifi jak i BT.
Działa, bo sygnał wifi potrafi zaniknąć na 2 metrach. Bez przedłużacza ciągnie 1/4 tego co z przedłużaczem - niecałe 2 metry dalej.
Mi się sprawdził dobrej jakości kabel USB gruby. Z kiepskim kablem mi nie działało. Karta się nie wykrywała w systemie.
Nie wiem jak 5 metrów, może warto spróbować, ale nie dam gwarancji że system wykryje kartę usb na tak długim kablu. Pewnie trzeba poeksperymentować z różnymi kablami.
@januszek pytanie kiedy ostatni razprobowales karty wifi usb, bo ja pamiętam że kiedyś też z nimi miałem problemy, ale chyba coś poprawili sprzetowo/programowo i teraz wszystkie sprzęty które podłączam w ten sposób działają. Klient zapomina o tym że korzysta przez wifi.
Kłopoty zaczynały się po ok 6 mcy regularnego używania. Wszystkie wywaliłem i zastąpiłem kartami PCI/M2. Zero problemów.
Brzmi jak awaria sprzętowa. Pewnie zależy od producenta, czy nawet konkretnego modelu danego producenta. Ja kupuję takie większe USB albo z antenką, nie takie płaskie jak odbiornik od myszy. Zakładam że taki większy lepiej rozprowadzi ciepło i faktycznie, te małe potrafiły nagrzewać się jak szalone a takie większe są raczej chłodne. (przegrzanie to główny powód szybszego uszkadzania się sprzętu elektronicznego)
Być może zależy też na ile procent mocy działa taki wifi, bo np jeżeli jest to 5G a ja łapię wolniejszą sieć 2.4G to można zakładać, że działa ze sporym zapasem jeżeli idzie o pobór mocy i dłużej wytrzyma.
Ja mam wątpliwości co do kart wewnętrznych bo korzystam ze słuchawek i myszki bezprzewodowej i nie wiem czy by to nie zakłócało sygnału
Karta wewnętrzna ma anteny wyprowadzone na zewnątrz.
Link do karty, którys wstawiłes dotyczy Karta sieciowa TP-LINK TL-WN822N.
A ta ma USB 2. a nie 3.