Kali linux

Wypaliłem najnowszą wersję tego systemu na płycie (Kali Linux Light 32 Bit) i system mi się otwiera prawidłowo w postaci live.
Mam pytanie, czy ta najnowsza wersja posiada w sobie program reaver.
Bo wszelkie komendy działają oprócz wash i reaver.
Czy jest możliwość odpalić te programy z płyty w postaci live, czyli bez instalacji systemu?

Chyba musisz doinstalować, ale powinno dać się to zrobić w trybie live.

W postaci live zrobić się da, tylko z każdym ponownym uruchomieniem będzie trzeba je dociągnąć.

No tak, ale to chyba nie jakiś wielki problem. Można kali zainstalować na pendrive, tylko po co skoro nie używa się tego często? Jak ktoś korzysta zawodowo to nie zadaje takich pytań jak autor.

Ps.
Do autora: przypominam ze łamanie zabezpieczeń w Polsce jest przestępstwem i podlega karze.

1 polubienie

Odpowiedź do znalezienia u Wujka Google w 10 sekund.

Podpowiem: tak, da się doinstalować. Tak, po każdym resecie trzeba ponowić instalację (non-persistent).

Chakier powinien ogarniać takie rzeczy.

1 polubienie

Dzięki za odpowiedzi.
Zmyliły mnie wpisy w necie
“Musisz mieć Kali Linux uruchomiony na twoim komputerze. Każda inna dystrybucja Linuksa może działać, ale musisz zainstalować Reaver na własną rękę.”
Tak więc logika po takim wpisie nakazywałaby myśleć, że jest inaczej niż piszecie.

W zasadzie to prawda - moje Manjaro:

[gom1@bigOS ~]$ sudo pacman -S reaver
[sudo] hasło użytkownika gom1:
rozwiązywanie zależności…
szukanie sprzecznych pakietów…

Pakiety (1) reaver-1.6.5-1

Do pobrania: 0,15 MiB
Do zainstalowania: 1,61 MiB

:: Kontynuować instalację? [T/n]

Czyli potwierdzasz jedynie opcję doinstalowania.
A niby Kali powinien już go mieć i powinny działać komendy…

Może to “właściwość” wersji Light.

Pewnie dlatego.
Wersja Lite to XFCE, a nie GNOME.
Ma również znacznie mniej pakietów…chyba to jest odpowiedź.
Trochę nieprecyzyjnie ją opisują jako Lite lub Light, ale zgadza się wielkość obrazu, więc sprawa wyjaśniona.

PS. Tak w pełnej wersji jest reaver.