Kamera Internetowa do 100zł (VGA 30 fps)

Witam

Wymysliłem sobie kamerkę internetową do rozmów oraz okazjonalnego nagrywania krótkich filmików z okolicy komputera.

Ponieważ nigdy z takiego sprzętu nie korzystałem, poczytałem trochę tu i ówdzie i oto czego wymagam :slight_smile:

1. Nagrywanie 30kl/sek przy rozdzielczości VGA (640x480 px)

2. Dobra jakość dźwięku (wbudowany mikrofon)

3. Współpraca z Windowsem XP

4. Możliwość wykonania zdjęcia (nie jestem pewny, każda kamerka to ma?) poprzez kliknięcie myszką lub funkcję snapshot.

5. Możliwość postawienia jej na stoliku

Na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

Z tego co wyczytałem najlepsze marki to Creative i Logitech?

Tutaj znalazłem jakiś ranking kamerek:

http://www.nokaut.pl/kamery-internetowe/ranking.html

Czy LOGITECH Quickcam Express (można ją postawić czy tylko przyczepić?) lub MICROSOFT VX-1000 to będzie dobry wybór czy można znaleźć przy powyższych założeniach coś lepszego (do 100zł)?

a nie myslales o czyms z creativa? np Creative Live! Video IM PRO

Jak kamerka, to nie łatwy wybór, ale ja zasugeruje się ceną.

Oto kamerka, którą ja używam i jest świetna:

Kamera A4tech PK-935MB

• obiektyw zbudowany z 5-warswowego szkła

• bardzo dobra jakość zdjęć

• rozdzielczość 350k pikseli

• wbudowany mikrofon

• automatyczny balans bieli

Parametry techniczneOkres gwarancji: 24 miesiące

Balans bieli: auto

Maksymalna rozdzielczość: 640x480 pikseli

Przetwornik: CMOS

Sposób podłączenia: port USB

Z mikrofonem: tak

Obrazek i sterowniki, ale do Visty można pobrać z http://www.a4tech.pl/Item.aspx?ITEMNMBR … GroupID=47

Jeżeli w Twoim mieście jest jakiś sklep preferowany w którym tylko tam kupujesz, to tam będzie ta kamerka.

Kosztuje ona w granicach 60 - 70 zł.

Pozdrawiam!

Ciekawa propozycja, szczególnie zaintrygował mnie ten fragment opisu:

Dzięki technologii śledzenia twarzy kamera podąża za użytkownikiem podczas rozmów i nagrywania sekwencji wideo.

I to na serio działa? :-o

Także ciekawa i nawet tania propozycja z tego co widzę :slight_smile:

Nieco kontrowersyjny design ale to akurat nie jest dla mnie najważniejsze.

Co daje 5-warstwowe szkło? Chodzi o mniejsze refleksy? Lepszą jakość odbioru?

Witam , to moja propozycja http://www.allegro.pl/item287253289_kam … _nowa.html . Pozdrawiam , powodzenia w nowym roku .

Co daje 5-warstwowe szkło? Chodzi o mniejsze refleksy? Lepszą jakość odbioru?

Odpowiedź: Daje to lepszy widok np. Ciebie, dla osoby, która Ciebie ogląda, jesteś bardziej wyrazisty, hehe

Mam jeszcze pytanie czy do kamerek posiadających wbudowany mikrofon można podłączyć słuchawki z mikrofonem (ot choćby żeby mieć lepszą jakość dzwięku) ?

I czy to w ogóle ma jakiś sens czy czułość takich wbudowanych mikrofonów jest na tyle dobra, że można to sobie odpuścić?

Mikrofon w kamerce:

Jest dobry gdy nie chcesz wydawać pieniędzy na oddzielny mikrofon. Zazwyczaj mikrofon w kamerce internetowej zmienia Twój głos na bardzo nie wyraźny, że osoba z którą rozmawiasz np. w Skype nie może dowierzyć, że rozmawia właśnie np. z Piotrkiem.

Mikrofon w kamerce A4 Tech - nie zmienia Twojego głosu :slight_smile: