Kamerka internetowa w laptopie

Czy można polepszyć obraz kamerki w laptopie? Lub czy wymiana na lepszą kamerkę zamontowana w laptopie czy polepszy odbiór odbraz?

Nie nie można polepszyć obrazu*. Kamerki w laptopie raczej się nie wymienia, możesz za to dokupić na usb i tyle.

*w teorii jeżeli obraz zostałby wychwytywane i przepuszczany przez wyćwiczoną sieć neuronową (jak np. nvidia ma taki projekt do polepszania grafiki) to mógłby system poprawiać jakość ale to jest gdybanie

Jakbyś chciał sobie o tym pooglądać

To co robi się teraz za pomocą uczenia maszynowego/sieci neuronowych to robi wrażenie.

Jak kamerka jest słaba, to niewiele można zrobić. Proponuję dwie rzeczy.

1. Zainwestuj w światło, jeżeli masz słabe. Coś taniego Tracer Lampa Ring 8,5cm48 LED z uchwytem na telefon (27740) - Opinie i ceny na Ceneo.pl
  2. Przepuść kamerkę przez OBS dodając filtry, np Lookup Tables(LUT’y do OBS znajdziesz w sieci) , Wyostrzanie, Korekcja kolorów. Potem uruchamiasz Kamerę Wirtualną i używasz jej w docelowym programie.

Niemniej jednak tak jak pisałem na początku, jak kamerka słaba to trudno coś polepszyć.

Rozumiem. To by dokupić kamerkę na usb to kierować się jakimiś parametrami by pasowała do laptopa czy wystarczy kupić pierwszą lepszą i będzie działać w laptopie?

A jaki masz laptop? Tania pierwsza lepsza może okazać się gorsza od tej w laptopie. Niestety, żeby mieć dobrą jakość to trzeba za kamerkę dać więcej. Dla przykładu seria Logitech C9XX jest już przyzwoita Akcesoria komputerowe - Kamery internetowe - Ceneo.pl ale, jak będzie światło słabe czy boczne to również one potrafią się pogubić.

Tanie kamerki za 50-100zł potrafią działać dobrze w dobrych równomiernych warunkach oświetleniowych ale zazwyczaj mają tendencję do prześwietlania obrazu, mała rozpiętość tonalna. Trzeba uważać, bo w tej cenie często trafia się kamerka nieprzystosowana do rynku europejskiego, bez niwelowania migotania 50Hz. Objawia się to tym, że po włączeniu światła przez ekran wędrują poziome pasy.

Pooglądaj testy na Youtube.

Ciekawą opcją jest wykorzystanie kamerki ze smartfona. Jedyny program do udostępniania kamerki ze smartfona w Windowsie, który mi działał jak należy to https://www.xsplit.com/vcam

Wszystko zależy, czego od kamerki oczekujesz, zwłaszcza jakiej jakości.

Dobrze to wiedzieć gdybym kiedyś potrzebował dla siebie. Jest tak , że będę sprzedawał Asusa f751n dlatego będę go konserwowal takie tam wymiana pasty itd i sprawdzam czy wszystko w nim działa dobrze . Sprawdzałem kamerkę i działa ale obraz jest do kitu. Ja to kamerki nie używam w laptopie także i mało o nicc mam wiedzy. Jako że będę go sprzedawał a że teraz jest prawdopodobieństwo że ktoś chciałby kupić laptopa np dla dziecka do nauki zdalnej dlatego pomyślałem czy mógłbym ją poprawić jej jakoś odbioru odtwarzania. Skoro nie jest to takie proste to ok też będzie ten pomysł z usb kamerkę ewentualnie poinformuje kupującego że kamerkę w razie potrzeby można kupić na usb.

Oczywiście, dokupić kamerkę na USB do laptopa zawsze można.

Nie ma sensu rozwiązywać problemów których nie ma :slight_smile: Ale to moje zdanie

Ok zostawię tak jak jest. To dziękuję za informacje.

Co to za słowo??

Nie wiem coś klawiatura mi przerobiła. To miało być dziękuję☺ dzięki za korektę bo bym nawet nie wiedział☺