Kamerka Logitech C310 HD Webcam i odbicie lustrzane

Witam, po dłuższym czasie zainstalowałem ponownie kamerkę Logitech C310 - tym razem w systemie Win 11 Pro (24H2) i wszystko jest ok tylko kamerka nie obsługuje odbicia lustrzanego w Win11 a wydaje mi się że kiedyś w Win7 udało mi się to jakoś rozwiązać.
Oczywiście do tak starej kamerki nie ma sterowników pod Win11 a te które próbowałem zainstalować też nie umożliwiały odbicia lustrzanego.
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problemik? :slight_smile:

Próbowałeś te:

?

Oczywiście, pomijając fakt że dla Win 11 nie ma tam żadnego downloadu, to te dla Win10 nie oferują lustrzanego odbicia
.

Inna metoda, zawsze skuteczna aczkolwiek wymagająca dodatkowych zasobów to pośrednik, czyli OBS Studioobs studio flip camera mirror

Nie jest to oczywisty sposób ale tak jak pisałem zawsze działa.

1. Menu PlikUstawieniaObraz → Ustaw rozdzielczość swojej kamery
  2. Utwórz nową scenę albo skorzystaj z domyślnej
  3. Dodaj Urządzenie do przechwytywania wideo i ustaw je na swoją kamerkę. Wcześniej zamknij wszystkie aplikacje korzystające z kamery. Poszperaj we właściwościach, czasami domyślnie ustawi się niska jakość. Nie przesadź z jakością bo mogą pojawić się lagi
  4. Prawym na Urządzenie do... i
  5. Kliknij Przerzuć w poziomie
  6. Uruchom Kamerę Wirtualną

Teraz w aplikacji, która korzysta z kamery, nie ustawiasz prawdziwej kamery tylko wirtualną OBS Virtual Camera. Pamiętaj aby zamknąć aplikację, która korzysta z kamery, zanim zaczniesz ustawiać OBS. Kamera musi być zwolniona przez wszystkie aplikacje.

Gdybyś miał opóźnienie to pisz, pamiętam że kiedyś miałem i coś ustawiłem i opóźnienie zniknęło, ale nie jestem pewien czy to nie był problem w jakiejś starszej wersji OBS. Podsumowując:

• skuteczne
  • pewnie można prościej ale przy okazji uczymy się fajnego programu. Na Urządzenie do przechwytywania wideo można nałożyć też szereg filtrów, których zazwyczaj oprogramowanie kamery nie oferuje. Mi się bardzo przydaje Korekcja kolorówGamma. Możliwości są ogromne, np można założyć LUT’y filtry znane z profesjonalnych zastosowań.
  • wymaga więcej mocy obliczeniowej, obraz jest dodatkowo przetwarzany
  • wymaga uruchomienia OBS i kliknęcia Uruchom Kamerę Wirtualną za każdym razem, gdy chcemy skrozystać z kamery

Logitech Webcam Software – Logitech Support + Download sprawdź to oprogramowanie, używam go na win10 do c270, w opcjach posiada możliwość ustawienia odbicia lustrzanego, może u Ciebie tez pójdzie :slight_smile:

Przypomniałeś mi o jeszcze jednym programie od Logitech, działającym podobnie jak OBS, jako pośrednik - Logi Capture

Jest znacznie prostszy od OBS, potrafi obracać ale nie wiem czy ta opcja uzależniona jest od typu kamerki czy nie.

obraz

Ten program tak samo jak OBS, jest pośrednikiem, tj tworzy dodatkową kamerę wirtualną, którą należy ustawić w docelowym programie. Kamera nazywa się Logi Capture. Dodatkowo można w nim zrobić prosty montaż live, napisy itp.

Dziękuję za odpowiedzi.
Przyznam się że jakiś czas temu zwróciłem się z tym zagadnieniem do Wsparcia Logitecha. Nie będę tu przytaczał ich odpowiedzi bo była ona żenująco niekompetentna. Rozumiem, że sprzęt jest stary ale żeby nikt u producenta nie umiał/nie chciał przynajmniej zasymulować chęci pomocy… tym bardziej dziękuję osobom zainteresowanym tutaj :slight_smile:
Pozdrawiam