Witam.Chciałabym sie was poradzić. Kupiłam sobie kamerke internetową http://www.allegro.pl/item566531502_pro … _zoom.html jednak mam z nią problemy ponieważ jest napisane że działa na Viście ale wszystko wskazuje na to że nie na Viście 64 . Przewertowałam internet by znaleźć sterowniki ale to na nic. Na płycie są jakieś sterowniki ale gdy próbuje je zainstalować wyskakuje komunikat :Program Driver Setup przestał działać z powodu wystąpienia problemu. Kolejny komunikat to :
AMCAP-a error : 80004005 cannot create video capture filter.Czyli mój wniosek taki że ta kamera po prostu nie będzia działac na mojej Viście 64. W związku z tym chce zapytać użytkowników jakie kamerki używają i działają bezproblemowo na tym systemie.
Najlepiej którąś obsługującą standard UVC (Universal Video Class). Taka kamerka będzie działać w zasadzie na każdym nowszym systemie operacyjnym (Windows XP SP2, Vista, 7, MacOS X 10.4.9, Linux, Solaris). Sterownik jest wbudowany w system, więc kamerka działa od razu po podłączeniu, bez potrzeby instalacji czegokolwiek.
Oto ich lista (niektóre są do laptopów):
Creative Labs: Live! Cam Chat IM (VF0530), Live! Cam Optia (VF0270), Live! Cam Optia AF (VF0280), Live! Cam Optia AF (VF0560), Live! Cam Optia Pro (VF0380), Live! Cam Video IM Pro (VF0260L4), Live! Cam Video IM Pro (VF0410);
Hercules: Dualpix Exchange;
Logitech: QuickCam Communicate Deluxe, QuickCam Deluxe for Notebooks, QuickCam for Notebooks Pro (new - 2006), QuickCam Fusion (new - 2006), QuickCam Fusion Ultra, QuickCam Orbit/Sphere AF, QuickCam Orbit/Sphere MP (new - 2006), QuickCam Pro 5000 (new - 2006), QuickCam Pro 9000 [QCAM-200S], QuickCam Pro for Notebooks [QCAM-200V] (2007), QuickCam Ultra Vision;
Microsoft: LifeCam NX-3000, LifeCam NX-6000, LifeCam VX-7000, Xbox Live Vision (Xbox 360);
Ja bym wybrał którąś z CreativeLabs, ewentualnie Logitecha.
Bardzo jest chwalona Logitech QuickCam Pro 9000, ma obiektyw Carl Zeiss i wysoką jakość obrazu, nawet pracuje w rozdzielczości HD, choć trochę kosztuje (zależy gdzie, ok. 350zł).
Natomiast poza tymi dwiema firmami, no może jeszcze Microsoftem (philipsa ciężko kupić), to raczej nie polecam jakiś dziwnych i nieznanych producentów. To rosyjska ruletka, nie hodzi o parametry lecz jakość wykonania i obrazu, niską czułość (w zwykłym oświetleniu wieczorem w pokoju to kamerki takie filmują ciemność). Cena niewiele niższa, ale tylko dlatego, że pośrednik narzucił wysoką marżę na towar z Chin.
Bardzo dziękuje za obszerną i konkretną odpowiedź naprawde jestem wdzięczna. Chociaż mam już jakąś wskazówke na co zwrócić uwage.Wybór napewno padnie na Creative. Zastanawiam sie między Live! Cam Chat IM lub Live! Cam Optia . Przy tej drugiej nie wszędzie w opisie jest napisane że pracuje z Vistą 64 więc będe ostrożna przy kupowaniu. Np tutaj o Viście nie wspomnieli http://www.allegro.pl/item569476061_sal … m_vip.html. Może przesadzam ale jedną kamerke już mam do zwrotu więc tym razem musze mieć pewność co kupuje