Witam, nagle przestała mi działać kamerka w laptopie. W Menedżerze urządzeń nie widzę urządzeń do obrazowania ani nic podobnego, reinstalacja i ponowna instalacja sterowników od kamerki też nie pomaga.
Hej,
A jak poruszasz matrycą i klapą laptopa, to czy czasami nie słuchać dźwięku podłączania i rozłączania urządzenia USB? Bardzo prawdopodobne, że przewody biegnące przy zawiasach klapy się przetarły i stąd kamera nie działa.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Sprawdź w Menadżerze urządzeń “widok” i zaznacz “pokaż ukryte urządzenia”
Sprawdź czy jest prawidłowo wpięta. (wtyczka od kamery w klapie i na płycie głównej)
Cześć wszystkim,
mam dokładnie ten sam problem.
Odpowiedź @krzysztoft1 dała mi trochę do myślenia.
Niedawno wymieniałem RAM w moim laptopie MSI, możliwe, żeby coś się tam nie dopięło?
To było proste rozkręcenie obudowy od dołu i podmiana RAMu, nic wielkiego.
Próbowałem też poruszać ekranem, żeby zobaczyć czy kamerka się łączy ale niestety nie pomogło.
Macie jakieś sugestię jak dalej analizować ten problem?
Dzięki
Marcin
Mało prawdopodobne, by przy wymianie RAM-u doszło do takiego odczepienia kamerki. Tym bardziej, gdy ma się sprzęt z klapką serwisową i nie jest konieczne rozbieranie całego laptopa.
Co do samej istoty problemu, to jeśli kamera nie jest widoczna w menadżerze urządzeń, konieczne będzie rozebranie laptopa i sprawdzenie, czy kable w okolicy zawiasów nie są uszkodzone. A patrząc po doświadczeniu jest na to dość wysoka szansa.
Z jakiego systemu operacyjnego korzystasz?
Hej. Mam podobny problem. Stary laptop HP Pavilion dv5 - córka używa go do lekcji online. Chodził do wczoraj bardzo ok. W pewnym momencie przestała działać kamerka. W menedżerze urządzeń zniknęły urządzenia do obrazowania, a przy jednym z kontrolerów uniwersalnej magistrali szeregowej zaczęło pokazywać się nieznane urządzenie USB. Odinstalowywanie sterowników nic nie dawało. Zrobiłem przywracanie systemu do stanu sprzed 3 dni. Kamera zaczęła działać. Po ok 30 minutach znowu przestała, wyskoczyły te same błędy. Zrobiłem format dysku i zmieniłem system na windows 10. Przez ok 2h kamera działała świetnie, po czym cała historia sie powtórzyła. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?