Kamerka w laptopie włącza się i wyłącza

Witam, mam pytanie odnośnie kamerki w laptopie.

Otóż posiadam laptopa Lenovo G510, mam go ponad 2 lata i od jakiegoś pół roku mam problem z kamerką.

Otóż wiadomo, na co dzień jej nie używam więc nie doświadczam jej wadliwego działania, ale gdy tylko chcę z kimś porozmawiać na Skype to gdy wybiorę rozmowę wideo, włącza się może na sekundę, na górze świeci się dioda, po czym w cyklach sekundowych włącza się i wyłącza (o czym świadczy miganie diody, a na Skype status: Kamera wyłązona/ Problem z Kamerą /Kamera wyłączona / Problem z kamerą/ i tak w kółko. Co chwila jakby próbowało się załadować, ale po sekundzie się automatycznie wyłącza i gaśnie dioda .

Gdy próbowałem w Windowsowskiej aplikacji “Aparat”, na trybie “Zdjęcia” było ok, dopóki nie włączyłem trybu wideo, bo znowu przez część sekundy widziałem siebie (na Skype się w ogóle nie widzę, albo bardzo bardzo rzadko na ułamek sekundy), a potem dioda gasła i miałem szary ekran “podłącz aparat.” Znowu ja na sekundę i znowu szary ekran “Podłącz aparat.”.

Zaczyna mnie to denerwować, zwłaszcza że raczej mam wszystkie najnowsze sterowniki pobrane i zainstalowane.

Macie jakiś pomysł, co może być nie tak? Skoro raz na parę sekund obraz jest, to może nie jest jeszcze tak tragicznie?

Pozdrawiam!

Prawdopodobnie brak styku na taśmie sygnałowej (złączach) od płyty do kamerki lub taśma uszkodzona lub kamerka.

Serwis lub zastosować zewnętrzną kamerkę.