Witam.Mam problem.Otóz przyszło z mi z plusa wezwanie do zapłaty z karą za brak doładowania w terminie.Problem polega na tym że ten nr w mixie posiada moja była żona i widocznie nie doładowuje już go.Co mogę zrobić w takim wypadku?Czy musze płacić za nr którego nie mam w swoim posiadaniu i na który nie mam wpływu?Dzęki za pomoc z góry.
Tak. Dla operatora (Plus) to Ty jesteś w posiadaniu tego numeru.
Jeśli to na Ciebie jest spisana umowa to pewnie musisz za nią (byłą żonę) ponieść konsekwencje.
Po rozwodzie albo mogłeś jej zabrać telefon z kartą SIM albo wyrobić np. duplikat, przez co stara karta przestała by być aktywna. Dla Plusa temat rozwodu nie istnieje, Ty podpisałeś umowę, nie interesuje ich komu dałeś telefon z kartą SIM lub samą kartę SIM. Jeśli byś to do nich zgłosił to może jest jeszcze inne rozwiązanie niż podałem wcześniej.
A jaka jest kara za zerwanie umowy?Zostało chyba 6 doładowań do końca.Czy moge zarządać całkowitą likwidacje nr,lub przeniesienie sumy doładowań z tamtego nr na inny?
Nie masz umowy, którą podpisywałeś? W Mixie Plusa możesz spłacić wszystkie doładowania z jeden dzień, ale jeśli pozostały np. 6 x 30 to nie możesz doładować jednorazowo za 180 tylko musisz 6 x 30 zł (na 99% tak jest).
Co do kary to nie wiem, na ten temat wszystko jest w umowie napisane. Umowę możesz rozwiązać/zerwać dopiero bo uregulowaniu regulaminowych zobowiazań oraz ewentualnych kar.
Najlepiej to zgłoś zagubienie karty SIM (nie blokuj numeru) i wyrób duplikat - to dużo nie kosztuje.
Z duplikatem karty SIM to Ty będziesz miał ten numer telefonu, karta w telefonie u Twojej byłej przestanie być aktywna a wszystkie środki zgromadzone na koncie będą “na” Twojej karcie.
Hm to chyba najlepsze wyjscie z tym duplikatem.A gdzie się udać po taki duplikat?
Do salonu firmowego Plusa (nie do jakiegoś "dealera, punktu sprzedaży czy jakoś tak) - ze Swoimi dokumentami - pod warunkiem, że karta jest na Ciebie a jak się domyślam to tak. Kartę wyrobią Ci na miejscu. Jednak jestem przekonany, że karę i tak zapłacisz. Czy karta jeszcze jest aktywna? Próbowałeś się dodzwonić?
Salony firmowe Plus GSM: http://www.plusgsm.pl/siec_sprzedazy/sa … e_plus.pdf - zadzwoń, wypytaj się wszystko.
Jesli doładuje konto do 12.10 to kara zostanie anulowana.Tak chyba karta jest na mnie skoro do mnie przyszło powiadomienie o karze.Nie można się doddzwonic “abonent chwilowo niedostępny”
Telefon wyłączony.
Na pisemku, które dostałeś jest Twoje imię czy żony? Masz umowę, którą podpisywałeś na ten MIX? W umowie też wszystko jest napisane. Jeśli jest Twoje imię to wiesz kto musi płacić, jeśli żony, a jesteście już po rozwodzie i prawnie was już nic nie łączy, to niech żona się martwi - ale z tym już musisz się kogoś znającego na prawie dopytać.
Jeśli umowa jest na Ciebie to wyrób duplikat i dopiero wtedy doładuj bo po co żona ma się ucieszyć?
Brałem wtedy dwa aparaty tel. I wszystko jest na mnie.Tylko moje dane tam widnieją.Czyli po Niedzieli ruszam do punktu Plusa i wyrabiam duplikat. Dzięki za pomoc
W salonie nie tłumacz im szczegółów - nie muszą tego wiedzieć a Ty nie jesteś zobowiazany mówić im o szczegółach.
Krótko - telefon został zagubiony, chcesz wyrobić duplikat karty SIM.
Przy zgłoszeniu nie blokuj karty SIM (numeru), bo z odblokowaniem zablokowanej karty SIM/numeru jest więcej problemu - jak wyrobisz duplikat, to karta u byłej żony będzie się tylko nadawała “do oprawienia w ramki”
Jesli masz dokumenty telefonu z jego numerem IMEI (tego telefonu, który ma teraz żona), to możesz zgłosić jego zagubienie i prosić o jego zablokowanie - żona go nigdy nie użyje z żadną inną kartą SIM
Czy przy wydaniu duplikatu dostane nowy kod pin,bo niestety nie pamiętam tamtego?
Tak, dostaniesz całkowicie nową kartę SIM, tylko do niej zostanie przypisany stary numer telefonu. Oczywiście nie będzie w tej karcie zapisanych żadnych numerów telefonów (oprócz tych co są normalnie wpisywane przez operatora - alarmowe itp)
Pochwal się jak sprawę załatwiłeś.
Napewno dam znać w poniedziałek.Dzięki za pomoc raz jeszcze
– Dodane 05.10.2009 (Pn) 13:00 –
Cześć .I już sprawa załatwiona .Czas oczekiwania w Salonie Plusa ok.10min,koszt duplikatu 12,20 zł.Zero pytań o powód wyrabiania duplikatu przez miłe "konsultantki " Plusa
.Teraz czekam tylko na aktywacje nowej karty sim.Wielkie dzięki jeszcze raz za pomoc cedar
– Dodane 05.10.2009 (Pn) 13:03 –
Cześć .I już sprawa załatwiona .Czas oczekiwania w Salonie Plusa ok.10min,koszt duplikatu 12,20 zł.Zero pytań o powód wyrabiania duplikatu przez miłe "konsultantki " Plusa
.Teraz czekam tylko na aktywacje nowej karty sim.Wielkie dzięki jeszcze raz za pomoc cedar
– Dodane 05.10.2009 (Pn) 17:40 –
No i juz wszystko gra .Na aktywacje nowej karty sim czekałem ok 3 godzin.