Cześć, planuję dokupić kartę CF do bardzo starego laptopa i użyć jej jako dysku. Nie wiem jednak, jakiego adaptera lepiej użyć. Czy jeśli kupię kartę z obsługą UDMA, lepiej jest użyć adaptera na IDE (laptop obsługuje UDMA-2), czy lepiej na CardBus, co teoretycznie da znacznie większą przepustowość (ale nie jestem pewien, jak wtedy wygląda sprawa z interfejsem przesyłu danych)? Pentium 2 dość szybko może się zapchać przy PIO, więc wolę zasięgnąć języka przed kupieniem czegokolwiek.
Karta CF nie nadaje się jako dysk do komputera - mała żywotność (mała liczba zapisów)chyba że kupisz CF magnetyczną Microdrive, ale obecnie chyba takiej cie dostaniesz. No chyba że chcesz dysk na dane, ale to jest bez sensu, ponadto czas dostępu jest długi a prędkość zapisu w dranicach 5-10
Z tego co się orientuję, karty CF jako-tako dawały radę jako dysk systemowy, ale faktycznie, dysk msata wydaje się znacznie lepszym rozwiązaniem. Nie wiedziałem w ogóle o takiej możliwości i nawet nie wpadło mi do głowy, żeby czegoś takiego szukać. A nie dość, że taki dysk będzie szybszy i wytrzymalszy (choć przy IDE najbardziej liczy się wytrzymalszy), to również zauważalnie tańszy.