Karta do 300-400 zł

Witam mam pytanko pomoże mi ktoś wybrać karte do 400-300 zł do grania sam na oku mam radeon rx480 radeon hd7970GHz Edition :slight_smile: z góry dzięki za pomoc

A masz 400 zł na drugą za 3 miesiące?
7xxx to muzeum, rx 480 możesz łatwo dostać pokoparkową. Dodaj 100-200 zł i poszukaj 570 z gwarancją sklepową (w innym wypadku duża szansa na koparkę).

A może zaczniemy od początku.
Podaj konfigurację sprzętu jaki masz lub będziesz miał (najważniejsze procesor, RAM oraz zasilacz, zasilacz podaj dokładnie model z wersją ile W). Podaj czy zamierzasz rozbudowywać w najbliższym czasie kompa, czy tylko ew. zmiany kosmetyczne a ma to być wersja ostateczna kompa na lata.

zasilacz 420w chiftec procesor i5 2400 ram 8gb ddr3 1666 dysk ssd 100 gb dysk hd320 gb płyta główna jakaś hp a karta graficzna to hd7770 i takie muzeum niby a na tym sprzęcie wiedżmin 3 na średnich umiarkowanych działał spokojnie w 40fps na niskich były skoki od 50 do 60fps. wiec mam kwotę 420zł na kartę ale jak będzie praktycznie minimalnie gorsza za 300 to wybrał bym tą za 300 :slight_smile:

No to zacznijmy od tego, że na moje oko to będzie za dużą moc miał komp względem zasilacza i będzie Ci kompa wyłączać jeśli weźmie sz RX 480. Sugeruję faktycznie poszukać RX 570 4GB.

A czy ja mówiłem, ze nie zadziała ;-)? Ja tylko mówię o przewidywanym dalszym okresie życia, który w przypadku 7xxx należy raczej liczyć w miesiącach nie latach. To naprawdę mocno zużyte karty.
DO i5 rx 570 będzie OK, jest mocniejszy od 7XXX, nie wykorzystasz wszystkiego co masz pod maską :wink:

Tu amsz kilka aukcji, piszą o gwarancji, popytaj jaka, czy karta nie była w koparce etc.

kupiłem nową za 200zł tego radeona i działa drugi rok a czasem ostro do pieca dostawała więc ja tam bardzo polubiłem te serie ale ok sprawdze570rx

:mantelpiece_clock: chyba z wehikułem czasu.
Tych kart nie robi się od dobrych kilku lat i po 200 lataja używane, wiec…

a r9 380x jest podobna wydajnoscią do rx570 a mniej kosztuje co myślisz o tym? a radeonem serio kupilem go za dokładnie 230 nowego dwa latatemu i idzie jak burza do tej pory

Nie jest podobna, od 10 do 25% słabsza.
Po drugie r9 chyba łyka więcej prądu byś musiał zasilacz sprawdzić.
Jak nie chcesz modernizować już, to bierz co chcesz - da radę ostatecznie, ale 570 by była pewnejsza.

R9 380x łyka w ciul prądu i pewnie wymiana zasilacza.