Witam mam pytanko pomoże mi ktoś wybrać karte do 400-300 zł do grania sam na oku mam radeon rx480 radeon hd7970GHz Edition
z góry dzięki za pomoc
A masz 400 zł na drugą za 3 miesiące?
7xxx to muzeum, rx 480 możesz łatwo dostać pokoparkową. Dodaj 100-200 zł i poszukaj 570 z gwarancją sklepową (w innym wypadku duża szansa na koparkę).
A może zaczniemy od początku.
Podaj konfigurację sprzętu jaki masz lub będziesz miał (najważniejsze procesor, RAM oraz zasilacz, zasilacz podaj dokładnie model z wersją ile W). Podaj czy zamierzasz rozbudowywać w najbliższym czasie kompa, czy tylko ew. zmiany kosmetyczne a ma to być wersja ostateczna kompa na lata.
zasilacz 420w chiftec procesor i5 2400 ram 8gb ddr3 1666 dysk ssd 100 gb dysk hd320 gb płyta główna jakaś hp a karta graficzna to hd7770 i takie muzeum niby a na tym sprzęcie wiedżmin 3 na średnich umiarkowanych działał spokojnie w 40fps na niskich były skoki od 50 do 60fps. wiec mam kwotę 420zł na kartę ale jak będzie praktycznie minimalnie gorsza za 300 to wybrał bym tą za 300 
No to zacznijmy od tego, że na moje oko to będzie za dużą moc miał komp względem zasilacza i będzie Ci kompa wyłączać jeśli weźmie sz RX 480. Sugeruję faktycznie poszukać RX 570 4GB.
A czy ja mówiłem, ze nie zadziała ;-)? Ja tylko mówię o przewidywanym dalszym okresie życia, który w przypadku 7xxx należy raczej liczyć w miesiącach nie latach. To naprawdę mocno zużyte karty.
DO i5 rx 570 będzie OK, jest mocniejszy od 7XXX, nie wykorzystasz wszystkiego co masz pod maską 
Tu amsz kilka aukcji, piszą o gwarancji, popytaj jaka, czy karta nie była w koparce etc.
kupiłem nową za 200zł tego radeona i działa drugi rok a czasem ostro do pieca dostawała więc ja tam bardzo polubiłem te serie ale ok sprawdze570rx
chyba z wehikułem czasu.
Tych kart nie robi się od dobrych kilku lat i po 200 lataja używane, wiec…
a r9 380x jest podobna wydajnoscią do rx570 a mniej kosztuje co myślisz o tym? a radeonem serio kupilem go za dokładnie 230 nowego dwa latatemu i idzie jak burza do tej pory
Nie jest podobna, od 10 do 25% słabsza.
Po drugie r9 chyba łyka więcej prądu byś musiał zasilacz sprawdzić.
Jak nie chcesz modernizować już, to bierz co chcesz - da radę ostatecznie, ale 570 by była pewnejsza.
R9 380x łyka w ciul prądu i pewnie wymiana zasilacza.