Karta dźwięk. najprawdopodobniej powoduje konflikt sprzętowy


(Grzegorzzciechowa) #1

Otóż 3 X 2008, zakupiłem w Komputroniku katę dźwiękową Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro Edition. Gdy wróciłem do domu, włożyłem kartę do slotu, następnie, zainstalowałem system, bo się posypał. Do poniedziałku, komp uruchamiał się bez problemów. Wczoraj, gdy chciałem go uruchomić, zatrzymał się na tym takim pasku co tak lata i nie chciał ruszyć. Nie pomogły trzy restarty, więc postanowiłem zainstalować od nowa system. Najpierw XP z SP2. Doszedł do "instalator sprawdza konfigurację sprzętową" i koniec. Windows 2000 z SP4, doszedł do tego samego miejsca. Wtedy pomyślałem, że wyciągnę kartę. Po jej wyjęciu , Windows 2000, zainstalował się bez problemów. Karty nie wkładałem, tylko od razu zacząłem instalować XP PRO z SP2. On również zainstalował się bez problemów. Doszedłem do wniosku, że karta, najprawdopodobniej powoduje konflikt sprzętowy. Moja płyta główna to Asus P5K PRO; procesor - e8400; karta graf - GeForce 8800 GTS 512 MB; RAM - OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium CL4. Co sądzicie o wgraniu najnowszego BIOS-u? Czy bios, można zapisać na pendrive? Nie mam stacji dyskietek. Mam jeszcze jedno podejrzenie. W piątek, po zainstalowaniu systemu, sterowników itp, zainstalowałem SP3. Czy możliwe jest, że karta z nim się gryzła? Teraz karta leży w paczce. Włożyć ją do kompa? Dodam jeszcze, że gdy wczoraj zainstalowałem system, nie instalowałem SP3


(Srebrny Wilk) #2

Czy pomyślałeś o wyłączeniu w BIOS-ie zintegrowanej karty dźwiękowej?


(minox) #3

Witam, a próbowałeś może zmienić sam slot k. dźwiękowej?? z reguły zaleca się aby montować ją do ostatniego slotu PCI chodź czasem przy konfliktach pomaga zmiana na inny... możesz też wymusić przerywania w biose lub systemie tak aby nie było konfliktów chodź to nie zawsze pomaga


(Grzegorzzciechowa) #4

Tak. Zintegrowaną kartę dźwiękową, wyłączyli w Komputroniku. A co z wgraniem nowego BIOS-u, i czy jest możliwe, żeby karta "gryzła" się z SP3?


(jarekm26) #5

ja ma ten sam problem tylko że z X-Fi Platinum, jak tylko włoże ją do PCI,

to nie tylko system NIE startuje, ale nawet monitor się NIE chce włączyć,

natomiast z SB Audigy wszystko gra, no cóż Platinum leży w szafie...


(Grzegorzzciechowa) #6

Włożyłem kartę i zainstalowałem sterowniki. Jeżeli w dalszym ciągu karta będzie świrowała, jadę do Komputronika i wymienię ją na ASUS Xonar DX/XD. A co sądzicie o wgraniu nowego BIOSU?