A jakie masz glośniki i jakiego tego realtek’a (model plyty glównej). Bo widzisz… niekoniecznie będzie to duża różnica, a imho jeśli chce się kupić dedykowaną kartę dźwiękową to coś porządnego typu asus xonar.
Moja płyta to Gigabyte 8VM800M-RZ, a karta dźwiękowa jaka tam jest to Realtek AC’97 więc sądzę że jakbym się przesiadł na jakiegoś sound blastera to różnica była by dość duża.A odnośnie głośników to mam 2 kolumny “Diory” i do wieczornych seansów słuchawki AKG K44.
,jeśli chce się kupić dedykowaną kartę dźwiękową to coś porządnego typu asus xonar."
Tylko, że z tego co widzę to ceny na allegro grubo ponad 200zł, a kolega chce wydać ok 70 zł…
Z mojej strony z czystym sumieniem mogę polecić SB Audigy. Ja nie jestem audiofilem, ale różnicę po przejściu z Realtek’a AC’97 wyczułem od razu. Uważam, że nie ma kompletnie sensu kupować lepszej karty do słuchania muzyki, jeśli ma się normalne głośniki czy słuchawki. Z drugiej strony, jak ktoś kupuje drogie głośniki, to i na kartę mu starczy.
A i mam jeszcze jedno pytanko, słyszałem że do kart sound blaster audigy są zmodyfikowane stery z serii X-FI, i pytanie brzmi czy na tej karcie tez by to dale rade, bo to chyba nie na wszystkich do końca działa.