Karta dźwiękowa działa, ale nie ma dźwięku


(Maniuutek) #1

Witam. I tak po 2 miesiącach w naprawie - mój komputer powrócił. Jednak nie do końca naprawiony... a mianowicie, nie mam dźwięku. Niby wszystko ładnie działa, zainstalowałem sterowniki, komputer wykrył kartę i ją zainstalował, niby wszystko okej, ale gdy chcę włączyć jakąś muzykę czy cokolwiek związanego z dźwiękiem - cisza. Na początku myślałem, że spaliły mi się głośniki, ale nie - one działają, sprawdzałem podłączając do telefonu. Jak podłączam głośniki, bądź mikrofon, na komputerze pokazuje się komunikat, że podłączyłem głośniki (lub mikrofon), ale dźwięku w dalszym ciągu nie ma.. Pomocy.


(Marek Krakus) #2

Sprawdzałeś przez managera urządzeń czy nie masz przy urządzeniach ostrzeżeń-kontrolery dźwięku,gier itd.Ustawienia w panelu sterowania-dźwięk,konfiguracja.Dźwięki systemowe masz?Jaki masz system i kartę dźwiękową?


(stanj23) #3

Witam. W pierwszej kolejności wejdź do menadżera sprzętu i sprawdź czy wszystkie urządzenia są zainstalowane. Jeśli wszystko jest ok, wejdź do mixera dźwieku i sprawdź czy wszystkie wejścia dźwieku są włączone - czyli zaznaczone tzw. ptaszkiem i suwaki są w górnym połozeniu. Jeśli wszystko nadal jest ok, to spradź czy karta obsługuje dźwięk HD. Wówczas w ustawieniach dźwięku należy wybrać odpowiednie źrodło ale nie HD, bo ten dźwięk pojawia się na wyjściu z karty graficznej ktora posiada wyjśie HD. Jeżeli to nie pomoże to jesli masz kartę na PCI, zmień port dla tej karty, komputer wówczas wykryje ponownie kartę i zainstaluje sterowniki. Jeśli nie, to tylko pozostaje odinstalowanie sterowników i dopasowanie do tej wersji karty muzycznej ktorą masz, mimo że w tej chwili nie masz konfliktów. Nie zawsze najnowsze sterowniki działają poprawnie ze starszymi kartami.


(Pawko86) #4

kolego ManiuuteK , zacznij od napisania jaki system operacyjny używasz, co masz w środku kompa, jakiej karty dźwiękowej używasz to może coś poradzimy ;]


(Maniuutek) #5

System operacyjny: Windows XP SP2 32 bit

Płyta główna: GIGABYTE GA-8I865P-G

Procesor: Intel Celeron CPU: 2,66 GhZ

RAM: 2,25 GB

Zasilacz: Jakiś Megabajt 350W

Karta dźwiękowa jest zintegrowana Realtek'a

W menadżerze urządzeń wszystko jest okej, w ustawieniach dźwięku również jest wszystko dobrze, wszystkie suwaki itp są dobrze poustawiane. Nie wiem, bo przez naprawą komputer miał inną płytę główą (BIOSTAR P4M80-M7) i procesor (Intel Pentium 4 CPU: 3,0 GhZ) i dźwięk działał.

płytę główą (BIOSTAR P4M80-M7) i procesor (Intel Pentium 4 CPU: 3,0 GhZ) i dźwięk działał.


(Marek Krakus) #6

Masz dźwięki systemowe ?Menedżera dźwięku realtek masz w tray-u?Sprawdź w panelu sterowania-dzwięki konfiguracja.Przedni panel dzwięku(zielone gniazdo minijack)sprawdź czy działa


(Maniuutek) #7

Nie, nawet systemowych nie mam. Tak, mam menadżera realtek w tray'u. A w przednim panelu mam tylko usb, nie mam panela audio.


(Szotek5) #8

Próbowałeś pobrać sterowniki dźwięku od nowej płyty głównej ze strony producenta?

jeśli nie to spróbuj tych http://download.gigabyte.eu/FileList/Dr ... k_whql.exe

Ale przed instalacją nowych odinstaluj poprzednie sterowniki :wink:


(Marek Krakus) #9

Sprawdź w menedżerze- ustawienia,konkretnie nasłuchuj urządzenia.Potem pobaw,poeksperymentuj z ustawieniami realteka.Może jeszcze nie te sterowniki. http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... /download/

http://www.softmania.pl/program-619-rea ... ver.html#m

Wiesz co a masz zainstalowany Direct X?Jeśli nie to zainstaluj


(Tygryseek111) #10

ja się na tym zaspecjalnie nie znam więc za dużo nie powiem ale sprawdź czy dokładnie podłanczasz głośniki :stuck_out_tongue:


(Maniuutek) #11

Niestety, wgranie nowych sterowników (oczywiście wcześniej wykasowanie starych) nic nie dało.. Nadal nie ma dźwięku. Mam zainstalowanego DirectX i dobrze podłączone głośniki, nie wiem już o co chodzi. Chyba będę musiał kupić nową kartę dźwiękową...


(Counter Shots ) #12

Jak masz realteka to pobierz sterowniki do niej ja bym nie powiedział że najnowsze rozwiążą sprawę

A jak po zainstalowaniu sterowników wejdziesz w start / panel sterowania / dźwięki i urządzenia audio to możesz tymi suwakami no w zasadzie jednym przesuwać??


(Maniuutek) #13

Instalowałem i te od płyty głównej i najnowsze i jeszcze jakieś inne i to nic nie dało. I tak, mogę przesuwać suwakami, już o tym pisałem w którymś poście...


(Counter Shots ) #14

Trudno jest cokolwiek powiedzieć

Musiał bym to zobaczyć

Pomyśle i odpowiem

-- Dodane 20.03.2011 (N) 17:37 --

Jak masz zaintegrowaną kartę dźwiękową to może ci poszła ja też tak miałem wszystko grało pięknie ładnie a głosu nie było


(Maniuutek) #15

Pewnie poszła, tylko że komputer dopiero z naprawy wrócił i miał wymienianą płytę główną..


(Counter Shots ) #16

Na nową ??

Jak na używaną płytę główną to już sobie szukaj po necie albo po sklepach jakiejś karty dźwiękowej