Jestem nieszczęśliwym posiadaczem zintegrowanej karty Realtek HD audio.
Jak się pewnie domyślacie mikrofon na niej nie działa : ( (Myślę że to wina SP3 bo pamiętam że jak miałem SP2 to działał : (. Próbowałem wszystkich tutorialów z konfiguracją. Mikrofon działa bez problemów u kolegi.)
Jak mi w laptopie kiedyś siadła karta dźwiękowa to zakupiłem na Allegro jakąś tandetną muzyke na USB zapłaciłem chyba z 5 zł i wszystko działało jak należy wiec polecam to rozwiązanie
To może i ja dorzucę swoją historię. Od dawna miałem w moim laptopie problemy z mikrofonem pod Linuxem. Spędziłem wiele godzin szukając rozwiązania - udało mi się go doprowadzić do stanu używalności (jednak dalej działy się akcje tego typu, że np. rozmawiam przez Skype i w momencie włączenia Firefox nagle rozmówca wylatuje z tekstem “nie słyszę Cię, halo, powiedz coś, nic nie słyszę”).
Kupiłem kiedyś dokładnie taką kartę dźwiękową na USB za kilka złotych. Chińska, tania i zdaniem kolegów którzy jak domniemam widzieli ją tylko na zdjęciu - do niczego.
Karta bez problemu działa od kopa i pod Windows i pod Linux.
Skoro ktoś chce odpalić mikrofon najtańszym kosztem i zadaje tylko krótkie pytanie czy takie coś będzie działać - proponowanie karty za “80-90zł” jest lekką pomyłką.