Karta dźwiękowa nie działa? Sterownik soundmax

Witam mam pewien problem dotyczący dźwięku w moim komputerze, ale od początku. Wczoraj podłączyłem komputer do TV przez kabel HDMI odrazu zaciekawiło mnie to że zamiast z komputera dźwięk pochodził z telewizora a zawsze było na odwrót że z TV nie dochodził żaden dźwięk a wszystko słychać było z komputera… Po włączeniu ukazał się komunikat z sterownikiem SoundMax zignorowałem go i od razu wyłączyłem obejrzałem film na TV po czym odpiąłem komputer by wstawić go na dawne miejsce do monitora itp. I co ukazało się moim oczom? Komputer nie wykrywa słuchawek ani głośników w ogóle nic jedynie TV do którego nie jest podłączony co widać na screenshocie:

spwoav4vkway.png

qojq6wsmlbv3.png

Sterownik SoundMax odinstalowałem i chciałem zainstalować od nowa jednak:

swulbug23ns9.png

Restart komputera nic nie pomógł a ja póki co siedzę bez dźwięku… Proszę o pomoc!

Najpierw sprawdź czy to hardware, czyli odpal jakieś LiveCD z Linuksem.

Nie masz zainstalowanych niektórych sprzętów (patrz> Inne Urządzenia)

Zainstaluj sterownik od Chipsetu. 

Zainstalowałem te sterowniki do chipsetu i dalej nic a koledze 2up nie wiem za bardzo o co chodzi bo jestem laikiem jeśli chodzi o komputery :stuck_out_tongue:

Masz laptopa ? 

Brakuje jakiegos sprzetu. Czytnik kart? 

Nie laptop, zwykły stacjonarny mogę podać nazwę płyty głównej ale nie wiem czy to coś da HP Compaq dc7800

Spróbuj zastosować przywracanie systemu.

Chodziło mi o to:

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=linuks%20live%20cd&safe=off