Karta dźwiękowa PCIe około 200zł

Witam serdecznie,
Jestem obecnie posiadaczem karty dźwiękowe Xonar DS oraz słuchawek Roccat Kave 5.1 (4x miniJack 3.5mm). Niestety brakuje mi miejsca na płycie głównej i chciałbym wykorzystać drugi slot PCIe z płyty AsRock H81M i umieścić tam inną kartę dźwiękową. Budżet to około 200zł. Jak patrzę na allegro to do wyboru jest chyba tylko Xonar SE oraz Sound Blaster Audigy FX.
Jaką kartę dźwiękową polecacie?

Pozdrawiam serdecznie,
Sheaker

Asus Xonar DX/D1
karta dźwiękowa PCIe (DX) lub PCI (D1)

Niestety nowej DX nie dostanę. D1 odpada bo karta musi być na PCIe.

PS. To prawda, że spadnie mi wydajność układu graficznego jeżeli wykorzystam drugi slot PCIe na potrzeby karty dźwiękowej?

Hej,

Jeśli nie Asus DX, to chyba lepiej wyjdzie Sound Blaster Audigy FX.

A będziesz kartę podłączał pod port PCI-E x16? To dotyczy tylko sytuacji, w której masz do najszybszych złącz PCI-E podłączonych więcej niż jedną kartę graficzną. Kartę dźwiękową podłączasz z zasady do portów PCI-E x1.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Niewiele stracisz jak podepniesz kartę muzyczną pod x16 wtedy grafika będzie x8 działać nie wiele stracisz w fps
ja mam na pcie 3x16 linii ssd samsung 970 evo bo płyta m2 ma pcie 2x2 a inne gniazda mam pcie 2x3 i umnie działa .

Szkoda, że pomiędzy FX a następną kartą dostępną w X-kom jest taka duża różnica. FX kosztuje 145 zł a po niej jest dopiero SoundBlaster Z za 300zł.

Co oznacza ‘BULK’ w nazwie karty?

Bulk to pewnie karta opakowana tylko w folie bez żadnych dodatków.
Czy nie lepiej kupić zewnętrzną kartę na np. USB? Taka karta będzie łapała mniej zakłóceń z obudowy komputera. Sam takiej szukam tylko z większym budżetem, ale może ktoś zaproponuje fajne i tanie rozwiązanie.

Jak do tej pory widziałem kartę zewnętrzną to była świetna do słuchania muzyki ale dawała opóźnienie około 0.5 sekundy. W grach FPS to totalna porażka. Kolega mówił, że karty na USB tak mają dlatego wolałbym mieć kartę wewnętrzną.
Może warto jednak dołożyć 60zł (od 200) do Audigy RX?

Moja płyta ma wyjście cyfrowe spdif więc teoretycznie wystarczyłby mi chyba DAC/Wzmacniacz słuchawkowy.

Słuchawki analogowe 4 jack. spdif nie ratuje mnie.

4 wtyki jack do słuchawek? :joy:

Jaką integre masz ?

Prawdopodobnie było w niej coś źle ustawione. Rozwiązania na USB mogą działać niemal z zerowym opóźnieniem. Sam korzystam z interfejsu audio od Behringera i w czasie nagrań z odsłuchem opóźnienie nie przekracza kilku ms. Podobnie jest z kartą dźwiękową Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro - ale z tej korzystam zdecydowanie rzadziej.

Jeżeli masz do tego fundusze, to czemu nie. Ale skoku jakości jakiegoś spektakularnego nie będzie - i musisz o tym pamiętać.

Czy może chodzi o to, że na złącze combo razem z mikrofonem?

Nie warto kupować kart dźwiękowych za kilkaset złotych jeśli nie posiada się konkretnej kolumny ze wzmacniaczem czy słuchawek ponieważ płyty mają wbudowane dość dobre układy dźwiękowe. Powtórzę się bo już o tym pisałem: robiłem porównania na CXA 80 na wbudowanych DACu (cambridge audio dacmagic 100) i na integrze płyty. Różnica jest oczywista ale na zestawie za 500 czy 800 zł już tak nie będzie.

Realtek ALC892 Audio Codec ten kodek jest nie najlepszy z integry np alc 1150 czy 1250 już można nazwać dobrymi ,Realtek ALC892 Audio Codec nadaje dla typowego niedzielnego gracza słuchacza muzyki

Tak, to prawda dlatego można nabyć Xonar za 150 zł lub używkę i to wszystko.

Roccat Kave mają po 3 głośniczki w każdej ze słuchawek.

Właśnie ta zintegrowana ALC892 Audio Codec jest dość marna. Dlatego chcę mieć kartę dedykowaną.
Szczególnie, że słuchawki zdają się mieć dość dobre parametry (Max. SPL at 1kHz: 114±3dB)

Ok. Jeszcze się zastanowię pomiędzy FX a RX.

Faktycznie, jakoś mi ta informacja z pierwszego posta umknęła… A to jest ta wersja analogowa czy cyfrowa? Mają dodatkowo przewód USB?

Daj znać, co wybrałeś.

Opisane są jako analogowe i chyba faktycznie takie są. Mają przewód USB ale zdaje się, że służy on jedynie do zasilania układu sterowania i do sterowania głośnością Windowsa. Okrągłe pokrętło w układzie sterowania pozwala regulować poziom głośności w systemie.

Zdaje się, że kupię Audigy RX.

1 polubienie

Jeżeli po podłączeniu tylko przewodu USB w słuchawkach nic nie słychać, to są to słuchawki analogowe. Cyfrowe mają wbudowaną osobną kartę dźwiękową.

:slight_smile: