Karta graficzna a rozdzielczość telewizora

mam kartę GeForce® GTX 750 Ti i zastanawiam się nad zmianą małego monitora na dużo większy telewizor - miałem już kiedyś dużą plazmę podpiętą pod PC i było OK

telewizor planuję podpiąć pod HDMI

zastanawiam się nad jedną rzeczą tylko: czy wybrać telewizor o rozdzielczości:
1920 x 1080
czy
3840 x 2160

co sądzicie?

Jaki chcesz - obsłuży obie rozdzielczości po HDMI

to wiem; chodziło mi bardziej o to, która rozdzielczość będzie lepsza?

a dokładniej o to, czy jeśli wybiorę tą większa, nie wpłynie to na pogorszenie się jakości w grach?

Nie istnieją zbyt duże rozdzielczości ekranów :wink:

Jak zwiększenie jakości miałoby wpłynąć na zmniejszenie jakości? :smiley:
W wysokich rozdzielczościach twoja karta ma szanse łapać zadyszkę i będziesz musiał ustawić na mniejszą. Zmniejszyć można zawsze, a zwiększyć ponad dostępną już nie bardzo :wink:

1 polubienie

ale nie wpłynie to na pogorszenie się jakości w grach? mam na myśli to, że chyba wtedy będzie większe zapotrzebowanie karty graficznej, więc gry mogą się bardziej przycinać?

normalnie - dlatego, że karta będzie niby wyświetlać obraz w lepszej jakości, ale przez to będzie potrzebować więcej mocy wskutek czego może przecinać bardziej niż w niższych rozdzielczościach xD

nie jest tak, że im wyższa rozdzielczość tym większej mocy potrzebuje karta aby ją obsłużyć?

Dokładnie tak jak piszesz. Wyświetlanie obrazu w wyższej rozdzielczości będzie okupione spadkiem ilości klatek na sekundę, ale nikt ci nie każe grać w maksymalnej rozdzielczości, w których gry ta karta nie uciągnie. Tak jak pisałem, obniżyć rozdzielczość w danej grze możesz zawsze (np. do tych FHD 1920x1080), a do wszystkiego innego fajnie mieć obraz jak żyleta :wink:

dziękuję za pomoc - to rozwiewa wszelkie moje wątpliwości, dziękuję