Witajcie, po przesiadce na inny program projektowy, zmieniły się wymagania - tu rendery obciążają głównie GPU. Przeglądając net widzę, że chyba alternatywy prócz 1660 Super, bądź Ti, nie ma.
Karty nie zamierzam podkręcać, zależy mi na stabilności i kulturze pracy (także wentylatorów), pytanie której firmy - PNY, Asus, może Gigabyte też sie sprawdzi?
I drugie - czy w moim zastosowaniu - różnica między Super, a Ti będzie zauważalna i warto dopłacić?
Pozdrawiam
edit: PS - program wspiera wyłącznie nvidię i nie wspiera kart quadro.
Ale tak trudno podać nazwę programu? Nie takie fikołki się tu robiło.
nie wspiera - to dla mnie początek przygody/ nie ma, że nie
Nie raz zmusiłem maszynę, czy program do robienia czegoś bardziej.
A grzebanie w sterownikach to każdy przećwiczył
Bardzo proszę oficjalne wymagania: https://cadprojekt.com.pl/zasoby/pdf/wymagania/wymagania-systemowo-sprzetowe.pdf
Jestem po konsultacji ze wsparciem technicznym cadprojekt i wyraźnie podkreślili, że quadro są nie wspierane. Jak dla mnie podejście producenta jest wprost proporcjonalne i adekwatne do ceny programu. I tylko przyklasnąć że nie jestem skazany na certyfikowane karty Quadro dla np. Autodeska.
A „zmuszać maszyny” nie mam ani czasu, ani ochoty ryzykować, że coś mi się wysypie podczas pracy. Obecnie mam Quadro 600 i sprzęt, który wypluwał rendery z ArchiCADa jak z karabinu, na w/w programie klatkuje na podglądzie, niczym Wolfenstein na 286… a dwa Xeony się nudzą.
Dziękuję za propozycję RTXa - póki co program jeszcze nie wspiera sprzętowego RT i nie uzyskałem odpowiedzi kiedy będzie, więc jeśli karta 2060 miałaby działać jak 1060, to chyba lepiej tego 1660?
Jeszcze jedna kwestia - płyta główna ma PCIe x16 gen 2.x - jak to się ma do obsługi nowej karty? Nie porywam się na reanimację trupa?
2060 to nie jest 1060 z RTX To nowa generacja GPU która oprócz zwykłego, technologicznego zwiększenia osiągów dodaje też rdzenie RT i Tensor. Zobacz UserBenchmark: Nvidia GTX 1660-Ti vs RTX 2060
Jaka będzie różnica w CAD Kuchnie mogliby potwierdzić tylko użytkownicy tego oprogramowania. Może wsparcie techniczne będzie w stanie coś podpowiedzieć? Ale podejrzewam, że będzie właśnie takie jak w benchmarku - ok. 15% szybszy render na 2060 względem 1660 Ti i 25% szybszy względem 1660 Super. Moim zdaniem jak Cię stać to bierz mocniejszą kartę.
W przypadku grafiki 3D najczęstszym powodem sięgania po quadro jest brak wystarczającej ilości pamięci na kartach GTX/RTX. Istnieją rozwiązania które zmniejszają ten problem (tzw. out-of-core rendering), jednak transfer danych przez szynę PCIE jest wolniejszy niż bezpośrednio do GPU co może skutkować w niektórych przypadkach dużym spadkiem wydajności.
Rzeczywiście, poprawiło się z kartami sporo. Lepiej nie śmigają, przed wszystkim dlatego, że częściej muszą przetwarzać ponownie porcje danych z powodu braku ECC w pamięciach, wysokie taktowanie przy długiej pracy też w tym nie pomaga, ale jest bardzo dobrze i dzisiaj Quadro ma racje bytu tam gdzie jest konkretne zapotrzebowanie na RAM.