Zamierzam wymienić kartę graficzną. Używam jej przede wszystkim do zaawansowanej obróbki fotografii (panoramy, HDR).
W tej chwili mam w komputerze GeForce 9600GT, która z 512 MB RAM nie radzi sobie przy dużych obrazach. Zależnie od programu albo wyświetla się komunikat GPU Out of Memory albo program się wiesza. Przy standardowych rozmiarach obrazu 12-18px nałożenie sekwencji filtrów na jeden obraz trwa kilka minut, co też jest za długo.
Decyduję się na zakup GeForce GT 730 lub 740 z 2GB RAM. Są dwie karty w zbliżonej cenie, różnią się tylko tym, że jedna ma DDR5 + 64bit, druga DDR3 + 128bit. Karta która ma DDR5 + 128bit bus jest już dużo droższa.
Co jest ważniejsze? Taktowanie pamięci czy szyna danych, w tym konkretnym przypadku, obróbka statycznych obrazów.
Programy: HDR Machinery wyświetla właśnie ten błąd GPU Out of Memory. Można w ustawieniach wyłączyć przetwarzanie przez kartę graficzną, ale wtedy obróbka trwa 10 minut lub więcej. Panorama Maker przy próbie łączenia 4 lub więcej obrazów dużych rozmiarów wyświetla “Not enough memory” (nie precyzuje czy komputera czy karty graficznej), a po kilku dopasowaniach program się zamyka.
RAM w dalszej kolejności, być może nawet wymiana płyty głównej. CPU Intel Dual Core 1.1GHz
W tej chwili mam max 500 zł na kartę. Nie musi wykonywać tego w sekundę. W sklepie gdzie chcę kupić nie ma GTX650, jest 750, ale cena już powyżej limitu.
Chciałbym tylko wiedzieć mając do wyboru szybszą pamieć czy szerszą szynę z tym samym chipsetem, co wybrać.
Zapytam jeszcze o wyjścia. Czy karta, która ma po jednym wyjściu każdego typu może podawać różne obrazy na dwa monitory? Jeden przez DVI, drugi przez HDMI lub Display Port.
Jeśli ktoś jeszcze to czyta, wrócę do tematu. Decyduję się na GTX 750Ti. Pojawia się teraz problem z wyjściami.
Mój drugi monitor to 20-wieczny TV, który ma tylko wejście Scart. O ile GTX 740 mają niebieskie wyjście VGA, a kabel do podłączenia kosztuje około 30 zł, to 750Ti mają tylko cyfrowe DVI, HDMI lub/i DisplayPort. Do takiego podłączenia potrzebny jest konwerter, a jego cena to minimum 200 zł. Ten TV nie jest tyle warty.
Ma po jednym wyjściu każdego rodzaju i normalne HDMI. Unikam wszelkich mini - micro. Micro USB spotkałem już 4 różne niepasujące do siebie typy albo mini - micro jack, które po kilku podłączeniach wtyczek zaczynają trzeszczeć.